Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
seobe-dusa

Објављено:

24/02/2022
Јединствени павиљон књижевности у Новом Саду – Европској престоници културе
24/02/2022

Најактуелнији регионални савремени писци као што су Румена Бужаровска, Миљенко Јерговић, Кристиан Новак, Милица Вучковић, Дарко Цвијетић, Дамир Каракаш и нека од највећих имена world music сцене међу којима су Original Enigma Voices, Barcelona Gipsy balKan Orchestra, Antropoceno – пројекат чланова чувеног састава Gotan Project, јапански гитариста, кантаутор и продуцент Miyavi, Биља Крстић и Бистрик оркестар као и Богдан Ранковић и новосадски музички састав „Етнофорија”, уз пратњу познате јапанске плесачице и кореографкиње, добитнице ордена у рангу витеза, Каори Ито, долазе у Нови Сад, Европску престоницу културе и то на јединствен мултимедијални књижевни павиљон Сеобе душа од 3. до 13. марта на Новосадском сајму.


Са једном темом – позитивни утицај миграција, Сеобе душа поред књижевности и музике, укључиће и две представеБ(ј)егунци” редитеља Душана Мамуле и „Сви смо ми однекуд дошли, а неко и мало раније” италијанског редитеља Адрее Елодија Моретрија, у изведби удружења „Шмиранти“.

„Настављамо да изненађујемо, провоцирамо и преиспитујемо тему миграција. Ако смо то чинили кроз врхунске извођаче класичне музике, изложбе неких од највећих имена европског сликарства, фотографије, новомедијског израза и друге уметничке жанрове, онда је јединствени мултимедијални књижевни павиљон у овом делу Европе, нови израз и простор неочекиваног доживљаја у култури. Литература нам је искра из које ћемо кроз највише уметничке домете кроз концерте, представе, плес и перформансе наставити да “оплемењујемо људске душе” у Сеобама.“, директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, Немања Миленковић.

 

Централни догађај програмске целине „Сеобе душа” представљаће истоимена изложба са поднасловом „Сеобе душа – Нови Сад кроз књигу“ чији је носилац Градска библиотека, а која ће бити постављена у Аули Новосадског сајма и повезана са традиционалним Сајмом књиге што свакако истиче важност најстарије сајамске куће у Србији, која ће у десет дана постати центар књижевности. У оквиру Сајма књига, публици ће се представити и добитница овогодишње НИН-ове награде Милена Марковић, као и Анте Томић и Слободан Владушић.

„Ово је нешто што у последњој деценији сигурно није виђено на Новосадском сајму, а верујемо и да ће садржај, који је конципиран на овакав начин, бити право освежење за културну сцену Новог Сада и Републике Србије. Наиме, у периоду од 3. до 13. марта, посетиоце свакодневно очекује 12 сата квалитетног програма у мултимедијалном павиљону од 10 хиљада квадратних метара и са више од 180 излагача на Међународним сајмовима књига, изложби и Сајму образовања“, истакао је извршни директор сектора за сајамску делатност, Борис Надлукач.


Програм „Сеобе душа“ отвориће амбасадор добре воље УНХЦР-а јапански кантаутор Miyavi 3. марта који ће по први пут наступити у Србији, уз подршку ЕУ Јапан феста и Japan Committee, док ће један од најпознатијих немачких састава, добитници више од сто платинастих награда, Original Enigma Voices који ће својим наступом, уз градски оркестар Камерата Нови Сад, затворити јединствени павиљон 13. марта.

„Ово ће бити сјајан шоу са гудачким оркестром, зато 13. марта дођите у Нови Сад – Европску престоницу културе и уживајте у класицима Енигме“, поручио је Ендрју Доналдс из Original Enigma Voices бенда.

Програм „Сеобе душа“ обухватиће Карневал обредних поворки, који ће чинити дечији маскенбал, концерти и трибине. Такође, обухватиће наступ мароканског бенда Chalaban, сценско читање књиге Михаела МартенсаУ пожару светова: Иво Андрић – један европски живот“ које потписује један од најдаровитијих босанскохерцеговачких књижевника Мухарем Баздуљ, као и представљање Енциклопедије Српског народног позоришта. Ромско удружење „Карловачке зоре” представиће дигитални каталог са народним ношњама војвођанских Рома.

Улазнице у продаји

Улазнице за све концерте, у оквиру програмске целине „Сеобе душа”, већ су у продаји, а сви заинтересовани могу их купити на продајним местима Gigstix-a или онлајн, путем сајта gigstix.com.

Карте ће моћи да се купе и на Новосадском сајму, али на дан концерата.

Организатори моле све посетиоце, ради очувања здравља, да носе маске и држе дистанцу, такође, на улазу ће бити обезбеђене маске.

Партнер програма „Сеобе душа“ је Новосадски сајам, а подршку су пружили и компаније Глобос осигурање и Дијамант ДОО.

Програмски лук „Сеобе”, један је од осам програмских лукова који чине програмски концепт Европске престонице културе 2022. године. Детаљан програм, програмска књига и све информације у вези са догађајима у години титуле Европске престонице културе налазе се на сајту пројекта novisad2022.rs.

Фото: НСЕПК

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.