Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Ка другом - уметност невидљивих

Објављено:

02/10/2020
Изложба и трибина „Ка другом – уметност невидљивих“ 5. октобра у Културној станици Свилара
02/10/2020

У понедељак, 5. октобра у 18 часова у Културној станици Свилара биће одржана трибина и изложба радова корисника психијатријских услуга који су настали на радионицама одржаним током септембра у културним станицама Еђшег и Свилара. Ликовни радови представљају одговоре корисника на питање њихових идентитета, као и на проживљена искуства везана за психијатрију. Сваки ликовни рад је употпуњен исказима корисника који говоре о животним искуствима који су претходили хоспитализацији и о самом искуству хоспитализације.

Ови догађаји биће реализовани у оквиру пројекта „Ка другом – уметност невидљивих” чији је носилац УГ Патрија, а који представља један од 42 пројекта који су добили средства на Јавном конкурсу локалним уметницима и удружењима, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!” Фондације Нови Сад – Европска престоница културе, који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализацију културе и развој публике.

Тема трибине биће реализација овог пројекта, арт терапија као облик друштвене акције, деинституционализација, подршка у заједници и отворени дијалог. Учеснице на трибини су: Лепа Млађеновић, феминистичка консултанткиња за жене са траумом сексуалног насиља, активисткиња феминистичког, лезбејског, анти-ратног покрета и анти-психијатријског покрета; Александра Мириманов, ликовна уметница и педагошкиња, саветница у Интегративној арт психотерапији; Татјана Стојшић Петковић, психолошкиња, активисткиња за права особа са инвалидитетом и смех јога лидерка и Милица Лазић, докторка психолошких наука, научна сарадница на ФФНС и стручна сарадница УГ Патрија. Панел ће модерирати Војана Обрадовић, мастер психолошкиња на докторским студијама и едуканткиња трансакционо-асимилативног приступа психотерапији.

Овај пројекат има за циљ ресоцијализацију и оснаживање особа са потешкоћама у психосоцијалном функционисању кроз пружање подршке у виду арт-терапијских радионица. Поред тога, пројекат има за циљ да грађане и грађанке упозна како са личним, тако и структурним проблемима са којима се ова вишеструко маргинализована група људи сусреће, који доприносе одржавању осетљивих група на маргини и њиховој додатној стигматизацији.

Циљ трибине и изложбе је да се поред свих разлика пронађу заједничке тачке сусрета, да се освесте предрасуде које сви имамо, да се информише о чињеницама у вези са менталним здрављем и суштински разуме да се било ко у тренутку слабости може наћи у ситуацији да му је потребна психо-социјална подршка.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.