Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
калеидоскопа културе

Објављено:

30/10/2020
Новосадска публика дала свој суд – високе оцене за овогодишњи Калеидоскоп културе
30/10/2020

Трећи Калеидоскоп културе, одржан од 4. септембра до 9. октобра, обележен је измењеним и пандемији прилагођеним форматом културних догађаја, а да је публика поздравила нови приступ и фокус на локалну уметничку сцену, уз учешће истакнутих европских уметника, доказује и евалуација догађаја у којој су учествовали посетиоци.

Током трајања Калеидоскопа културе, независни тим евалуатора Филозофског и Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду анкетирао је посетиоце који су овом приликом оцењивали програме, дајући своје похвале, критике, сугестије и предлоге на основу којих ће се наредне године креирати нови догађаји. Евалуација представља четврту фазу Калеидоскопа културе као јединственог пројекта културе зајeдништва који траје током читаве године.

Више од 86 одсто посетилаца овогодишњег Калеидоскопа културе оценило је догађаје и програме као добре и одличне, њих 96 одсто би и у будућности посетило сличне програме, а чак 96,7 одсто испитаника препоручило би неки од догађаја познаницима и пријатељима.

Просечне оцене организације и квалитета догађаја су такође високе, те је тако просечна оцена догађаја у оквиру Калеидоскопа културе 4,3 (од максималних 5), док су испитаници високо оценили и укупну реализацију програма и догађаја, циљеве самог програма и испуњење својих очекивања.

И даље су најдоминантнији високообразовани посетиоци културних програма, те је тако високих 84 одсто посетилаца Калеидоскопа културе факултетски образовано.

Врло слично и високо вредновање свих мотива посете говори нам о томе да су одржани програми и догађаји у оквиру Калеидоскопа културе приступачни, комбинација квалитетног програма и извођача, да нуде нешто другачије, као и да су прилика за забаву и дружење посетилаца.

Занимљиво је да се највећи број испитаника изјаснио да културне догађаје посећује једном месечно (54,2%) и једном недељно (32,5%). Ако упоредимо ове податке са навикама посетилаца из 2019. и 2018. године, примећује се велики пораст броја људи који редовно посећују културне догађаје, односно једном недељно (дупло више испитаника у односу на прошлу годину). Ово указује да постоји помак у креирању културних навика становника, што се огледа у већој учесталости посете догађаја.

Посетиоци су имали прилику да изнесу и критике на рачун организације догађаја, те су имали сугестије за поштовање сатнице, а истакли су и потребу за бољим ознакама и усмеравањем на појединим локацијама. Део испитаника је сматрао да треба побољшати логистику догађаја, уз више више инфо-пултова и места где се могу купити храна и пиће, што су сугестије од значаја за све будуће догађаје у реализацији пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Истраживање посетилаца културних догађаја и програма у оквиру овогодишњег Калеидоскопа културе извршено је на узорку од укупно 14 догађаја различитог карактера, као што су изложбе, филмске пројекције, опере и друга уметничка остварења.

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.