Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
дизајн павиљон

Објављено:

02/10/2020
Најзначајнија европска и домаћа имена дизајна затварају Калеидоскоп културе у Новом Саду
02/10/2020

Дизајн павиљон којим започиње последња недеља Калеидоскопа културе, недеља примењене уметности, одржава се од 2. до 9. октобра у Новом Саду и окупља нека од најзначајнијих европских и домаћих имена из домена дизајна, али и младе ауторе из сфере примењене уметности.

Један од најзначајнијих европских дизајн студија, немачки Bureau Borsche, чији провокативни концепти померају границе графичког дизајна и чији квалитет су препознали Givenchy, Венецијанско бијенале уметности, Apple, затим италијански Studio Mut, чији портфолио обухвата радове за Louis Vuitton, Royal College од Art London, те графички дизајнер Erich Brechbühl, добитник бројних награда међу којима су награда Швајцарски графички дизајнер године, награда жирија на Међународном бијеналу плаката у Кини, само су неки од аутора чије ће радове публика моћи да погледа у оквиру овогодишњег Дизајн павиљона који ће бити отворен у петак, 2. октобра у 20 сати, испред новосадског гиганта модернистичке архитектуре, згради СПЕНС-а (Улаз 10).

Изложбу је конципирала и кустоски уредила ПДП конференција, а реализује се у оквиру недеље примењене уметности програмског лука Калеидоскоп културе пројекта Нови Сад — Европска престоница културе.

Више од 70 аутора и ауторских колектива из 26 земаља, међу којима су Италија, Француска, Пољска, Грчка, Велика Британија, Аустрија, Швајцарска, Португал, Чешка, Норвешка, Хрватска, Исланд, Холандија, Кипар, Турска, Србија, представиће своје радове у Новом Саду.

Након прошлогодишње изложбе савременог швајцарског графичког дизајна Swiss Style Now, овогодишњи Дизајн павиљон приказаће изложбу графика „ALLSTARS + SUPERNOVAE”. Поставка ће садржати две целине – ALLSTARS где су представљени радови уметника по позиву ПДП конференције као и SUPERNOVAE, која ће представити радове нових имена и нових нада у области дизајна из Европе. Изложба ће трајати до 18. октобра.

У оквиру Дизајн павиљона публици ће се представити и Пинтура удружење, које ће окупити четири „street art” уметника. Dulait, Tony Star, Rosh Panonsky и Sensi ће исцртавати четири панела у суботу, 3. октобра од 13 до 18 сати. Ови уметници ће на тему „Процес” одговорити уметничким концептом који су назвали „Up & Down” што представља, према речима аутора, непредвидиви и саставни део сваког стваралаштва.

Недељу примењене уметности, обележиће и мурал уметника Јована Ћурчића на згради Новосадског позоришта. Мурал је прилагођен згради позоришта, а на слици је илустрована девојка која ставља маску лисице. Рад је инспирисан баснама и представља занос глумца на сцени и моћ маске, јер девојка изгледа као да се траснформише у ту животињу. Иза ње су дугачка коса и нити као симбол кретања и остављања трага.

Концерти, изложбе, перформанси, дечије радионице у новосадским културним станицама

Културна станица Свилара, у петак, 2. октобра у 20 сати окупиће љубитеље рок музике јер ће бенд „Лав Хантерс“ представити свој нови албум, „PEACE, OK?“, повећен Новом Саду. Нове песме бенда, који већ 33 године на свој начин доприноси новосадској културној и музичкој сцени, а и шире, биће осврт на музичко наслеђе града, односно златно доба новосадских бендова.

Пројекат „Лове Хунтерс за Нови Сад“ управо указује на потребу како за новим, тако и за старим извођачима који обнављају и изнова освежавају све квалитете музичке културе Новог Сада.

Ауторска изложба „Ефемерни простори Ефемера колектива“ биће отворена у среду, 7. октобра у Културној станици Свилара. Изложба ће представити пројекте реализоване у временском периоду од 2012. до 2020. године, а представљена ефемерна колекција састоји се из осам пројеката реализованих у Прагу, Новом Саду, Манили и Единбургу у сарадњи са пријатељима који подржавају Ефемерин рад – Прашким квадријеналом (Прагуе Qуадренниал оф Перформанце Десигн анд Спаце), организацијом Тхе Енвелопе Роом и позоришном компанијом Тхе Грид Ирон, универзитетом Де Ла Сале – Колеџом Свете Бенилде, Интернационалним фестивалом новог и алтернативног театра (ИНФАНТ) и Пастеровим заводом у Новом Саду.

Публика ће у наредним данима имати прилику да ужива и у изложби „Савремена слика у керамици Габриеле Сигети, која ће бити отворена 2. октобра у Културној станици Еђшег; у уметничком перформансу „Омаје“ Центра за развој циркуских уметности, који ће бити изведен 3. октобра у Свилари, док ће истог дана у Културној станици Руменка бити одржан Камп савременог циркуса за децу удружења Креативни погон.

Едукативна, савремена, циркуска представа за децу „Храбра обућарка Мили“ биће изведена 6. октобра у Културној станици Буковац, док ће сутрадан, 7. октобра, у Еђшегу бити уприличен концерт „Саксофоном кроз музичке епохе“.

Концерт којим ће се публици приближити стваралачки опус Јосипа Славенског, тачније Гудачки квартет бр. 1 и бр. 2 Јосипа Славенског, као и композиција за алт и гудачки квартет „Пјесме моје мајке“, истог аутора, заказан је за 9. октобар у Културној станици Буковац.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.