Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
калеидоскоп културе

Објављено:

03/09/2021
Отворен четврти Калеидоскоп културе у Новом Саду
03/09/2021

Четврти Калеидоскоп културе у Новом Саду почео је синоћ на простору Креативног дистрикта чиме је започето четвородневно отварање у оквиру чега ће бити представљено више од 40 програма, што је све увод у наредних пет недеља током којих ће се смењивати пет врста уметности.

Након аудио-визуелног уметничког перформанса испред некадашње Фабрике, који је у фокус ставио младе Новосађане, ученике, као и укупно тридесет волонтера Европске престонице културе, илуструјући узбудљиву историју некадашњег Великог Лимана, капије су отворене, а посетиоци су већ током прве вечери уживали у програмима домаћих, регионалних и европских уметника.

Свечаном отварању прве вечери присуствовале су и високе званице, међу којима је министарка културе и информисања и потпредседница Владе, Маја Гојковић, члан Градског већа за културу, Далибор Рожић, амбасадор Сједињених Америчких Држава, Ентони Ф. Годфри, док ће амбасадор Белгије, Адам Кун вечерас отворити изложбу „Стрипом кроз Белгију“.

Посетиоци су током прве вечери отварања, које траје до 5. септембра у Креативном дистрикту, имали прилику да погледају изложбе: „Велики Лиман: од индустријске производње до савременог стваралаштва“ и „Enter the MetaClub“ Тање Вујиновић и Андреаса Ванерштета, у оквиру ЦГА конференције, као и да се упознају са радовима неких од најперспективнијих сликара млађе генерације: Александра Димитријевића, Александра Денића и Милана Нешића.

Прво вече Калеидоскопа културе обележио је и национални павиљон Арс Електронике, на ком учешће имају студенти Академије уметности у Новом Саду са пројектом „Врт”. Програм прве вечери 48. ИНФАНТ-а отворен је кабаретском монодрамом глумца Зијаха Соколовића „Међуигре 0-24”, након чега је изведена представа „Пошта” Словенског народног гледалишча из Марибора, док су у оквиру Филмског фестивала „Обнова“ првог дана свечаног отварања Калеидоскопа културе приказани филмови „Варљиво лето ’68” и „Упркос магли”. Музички део програма обележили су наступи београдског састава Репетитор и ДЈ Новака.

Програм отварања Калеидоскопа културе све до 5. септембра

Програми у оквиру четвородневног отварања Калеидоскопа културе настављају се до 5. септембра у Креативном дистрикту, а међу њима су изложба младих уметника из аустријске галерије из Санкт Пелтена „Материја кроз време. Песак, дрво, камен и метал у ери дигитализације“, перформанс „Нестабилан“ једног од најбољих циркуских уметника Николе Фрезо, новосадска премијера филма „Тома“, као и пројекције легендарних филмова „Маратонци трче почасни круг“ и „Лепота порока“, стручне трибине у оквиру ЦГА конференције, представа „Гранд хотел“ позоришта Мадленианум, плесни перформанс „Спектакл“ Студија за сувремени плес из Загреба и бројни други садржаји.

Детаљан програм је на сајту Калеидоскопа културе.

Архитектура у фокусу прве недеље Калеидоскопа културе

Четвородневно отварање у Креативном дистрикту, увод је у пет недеља Калеидоскопа културе током којих ће се смењивати пет врста уметности – архитектура, књижевност, извођачка, визуелна, примењена уметност. Прва је недеља архитектуре, која ће трајати од 6. до 10. септембра, а њу отвара изложба женског архитектонског стваралаштва „Вишеслојност”, на којој ће се представити више од 100 архитекткиња из Србије које су, поред успеха у својој области, оствариле успех и у другим, сродним пољима: модној индустрији, дизајну, изради декоративних предмета, ентеријеру, издаваштву, музици, сликарству, програмирању, медијима. Детаљан програм, сатнице доступне су на сајту Калеидоскопа културе.

Улаз на све програме отварања Калеидоскопа културе је слободан и без додатних ковид-протокола, док се сви посетиоци моле да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају епидемиолошких мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима.

Фото: Јелена Ивановић, Владимир Величковић, Урош Дожић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.