Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
свечано отварање

Објављено:

04/09/2020
Свечано отварање Калеидоскопа културе у Новом Саду данас у 20:10 на Првом програму РТВ и онлајн
04/09/2020

Свечана церемонија отварања Калеидоскопа културе биће одржана 4. септембра 2020. године у 20.10 часова на простору некадашњег Великог Лимана – спољној фасади „Фабрике” у улици Булевар деспота Стефана 5 и биће преношена уживо на Првом програму Радио-телевизије Војводине, али и онлајн путем сајта Калеидоскопа културе.

свечано отварање

Церемонија отварања представља аудио-визуелни спектакл који у својој драматургији прича причу о еволуцији овог дистрикта од простора индустријске и занатске производње, до места културне продукције, спајајући различите линије сценског дизајна, попут дизајна светла и видеа, за који је задужен Изванредни Боб (Incredible Bob), сценографског решења, чији су аутори сценски дизајнери Милица Стојшић и Александра Татић, композиције конкретне музике, коју потписују Милош Мартинов и Дејан Илић, као и сценског покрета, кореографа Сташе Кукић (плесачи Иван Салонски, Милена Кркотић, Никола Стаменовић, Катарина Кљајић, Александар Бечварди, Дејана Бајић, Синиша Михајловић и Теодора Вујков, костимограф Александра Шелестова).

Кинетичка инсталација Wirefull уметничког колектива Каркатаг, креирана у односу на овај простор, а која ће бити премијерно приказана у склопу Калеидоскопа културе, такође представља значајан елемент у целини сценске слике свечаног отварања. Редитељ преноса је Предраг Марковић.

Четири дана отварања Калеидоскопа културе, представљеног кроз уметничко – програмски концепт Лиман 5, од 4. до 7. септембра обележиће учешће Српског народног позоришта, Интернационалног фестивала алтернативног и новог театра, Битеф театра, Шабачког позоришта, театра Мимарт, уметничко-продукцијског колектива Каркатаг и Обнова филм феста.

На отварању ће бити одржана и изложба „Отворени атеље”, представљање слободних уметника из некадашње „Кинеске четврти“, те изложба радова студената Одсека за уметност и дизајн Факултета техничких наука у Новом Саду.

 

Фото: В. Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.