Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

20/09/2022
Концерт добитнице Гремија, Евелин Глени, увод у велико финале Европске престонице културе
20/09/2022

Концерт светски познате перкусионисткиње Евелин Глени и експерименталног музичара из Сенте Силарда Мезеија одржаће се 9. октобра у Градској концертној дворани са почетком у 20 часова. Њихов концерт, занимљив уметнички спој, биће увод у последњи програмски лук Европске престонице културе – Друга? Европа.

Продаја улазница за концерт почела је данас, 20. септембра, у целокупној продајној мрежи Gigs Tix, као и на њиховом сајту. Цена карте износи 500 динара.

Двострука добитница Греми награде, Евелин Глени, ће наступити заједно са Силардом Мезеијем, музичарем и композитором из Сенте, који изводи и компонује савремену импровизовану музику, и Полар Квартетом који чине: Силард Мезеи – виола, Богдан Ранковић – кларинет, бас кларинет, алто и тенор саксофон, Иван Бурка – вибрафон, маримба, перкусије и Ервин Малина – контрабас. Пре импровизације са Силардом Мезеијем, Евелин ће извести и дело „Комад за плес” композитора Џејмса Кијана, које је компоновано баш за њу.

Евелин Глени и Силард Мезеи су 2018. године снимили албум импровизоване музике под називом „The Core-tet Project” са још два врсна импровизатора, Џоном Хемерсамом и Мајклом Џеферијем Стивенсом. Ово ће бити њихово прво заједничко извођење пред публиком у склопу пројекта „Креативне амбасаде и амбасадори” чији је циљ повезивање великих светских звезда са уметницима и уметницама из Србије.

Јединствена инклузивна радионица са Евелин Глени

Несвакидашња инклузивна радионица „Осети звук”, коју води светски позната перкусионисткиња Евелин Глени, одржаће се 8. октобра у Музичкој школи „Исидор Бајић” у 11 часова. Радионица је намењена музичарима, наставницима музике, плесачима, дефектолозима, активистима и свима који се активно баве музиком и инклузијом. Поред основних музичких знања о перкусијама, циљ радионице је и да учесницима помогне да препознају и развију своје потенцијале, унапреде алате за коришћење музике у креирању инклузије и да пружи другачији приступ уметности. Трајање радионице је 90 минута и одржаће се на енглеском језику, уз превод на српски знаковни језик.

Евелин Глени је глува од своје дванаесте године и наступа босонога, како би целим својим телом осетила музику. Позната је и по одржавању перкусионистичких радионица. Њена мисија је научити свет да заиста слуша и да пружи другачију перспективу доживљаја музике.

Програмски лук Друга? Европа, велико финале Европске престонице културе, од 7. октобра до 27. новембра покренуће питања доминантних вредности у европској култури и уметности и довести до откривања другачијих, алтернативних, маргинализованих, мањинских и бунтовних израза.

Фото: Andy McCreeth, Philipp Rathmer Brigitte

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.