Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

28/02/2020
Кутак за културу: Изложба свестраног новосадског професора
28/02/2020

Како уметност може постати хоби, а свакодневни предмети и живи свет уметничко дело? Професор филозофије Дамир Малешев одговорио је на ово питање изложбом „Асамблажи“ која ће бити отворена 3. марта у 19 часова у Кутку за културу (Сентандрејски пут 106б).

Свестрани професор који ради у Исидориној гимназији, Дамир Малешев, писац поезије и есеја, преводилац страних рок песама, који иза себе има објављене две збирке поезије и две књиге песничких превода (корејска поезија и антологија Битлса), уметношћу је почео да се бави пре отприлике 20 година.

Његов тренутни фокус интересовања у уметности су асамблажи (вајарска техника), а у оквиру предстојеће изложбе, тежећи да прикаже једноставност и јасноћу израза, „узор“ су му Пикасова „Глава бика“ и општепознати Снешко Белић као архетипски асамблажи.

Бројни предмети из свакодневног окружења преименовани су у нови свет птица, инсеката, људских ликова и фигура, а биће приказани и оригинални шаховски сетови, као и пиктограми сачињени од ћириличних слова.

Изложба траје до 7. марта, а улаз је бесплатан.

Информације о изложби можете пронаћи и на Facebook event-u.

Кутак за културу – простор који је на Клиси отворен у октобру прошле године, у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ део је идеје о децентрализацији културе, односно ширењу културе и садржаја до најудаљенијих делова града, активирању локалне заједнице и њиховом укључивању у целокупну културну сцену Новог Сада.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.