Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Кутак за културу

Објављено:

06/02/2020
Кутак за културу: У фокусу рад са децом кроз различите садржаје
06/02/2020

Кутак за културу – простор који је на Клиси отворен у октобру прошле године, већ три месеца ради на повезивању са локалним становништвом, едукацији деце, организацији различитих културних садржаја, све то кроз прилагођавање потребама заједнице.

Од редовног програма, планираног за фебруар и април, Кутак за културу издваја: помоћ у учењу, часове руског за младе и старије, школицу енглеског – „Wоnderland with Аlice”, радионицу креативног писања, пројекције цртаних филмова, радионице DJ-инга, а половином овог месеца очекује нас и представљање књиге о Џонију Штулићу, пројекција документарног филма и представа за децу.

Информације можете пронаћи и на Facebook страници.

Програми су бесплатни и отворени за све, али су због ограниченог просторног капацитета пријаве обавезне на мејл адресу: kutakzakulturu@gmail.com

Господар самоће у времену једне земље

Књига посвећена југословенској групи „Азра“ и уметничком стваралаштву легендарног Бранимира Џонија Штулића – „Господар самоће у времену једне земље“ биће представљена 11. фебруара од 19 часова у Кутку за културу (Сентрандрејски пут 106б). Другачија по томе што није написана од стране критичара, новинара или музичара, већ обожаватеља Штулићевог рада, Зрењанинца Младена Максимовића, књига се крајем прошле године нашла пред очима јавности.

Пројекција документарног филма о уличном плесу и представа за децу

Пројекција документарног филма о врстама уличних плесова „Street Stylez“, чији је редитељ амерички кореограф и плесач Buddah Stretch, биће организована 22. фебруара у 17 часова. Након пројекције дискутоваће се о тренутној форми и значају уличних плесова. Дискусију ће водити Весна Пашћановић из плесног удружења Groove.

Екипа новосадског луткарског позоришта „Позориште у коферу“ 29. фебруара у 11 часова приредиће представу за најмлађе кроз игру, лутке и анимацију.

Редован програм током фебруара и априла

 • Часови руског за младе и старије
  Понедељак, среда, петак 10.00-11.30
  Изучаваће се руски језик и култура највише путем конверзације
  Пријаве можете послати на мејл адресу:  kutakzakulturu@gmail.com
 • Помоћ у учењу (за ученике од 1. до 8. разреда)
  Уторак и четвртак 11.00-13.00
  Програм за пружање подршке основцима у савладавању градива, изради домаћих задатака и припреми за контролне и писмене
 • Школица енглеског – „Wоnderland with Alice” (за ученике од 2. до 4. разреда)
  Субота 13:00-15:00
  Деца ће учити кроз причање прича, али и креативну примену наученог
  Пријаве можете послати на мејл адресу:  kutakzakulturu@gmail.com
 • Креативне радионице (за ученике 3. и 4. разреда)
  Среда 12.00-13.30
  На овим радионицама деца ће стварати кроз цртање, писање, израду рукотворина
 • Кутак за игру и развој маште (за децу од 5 до 10 година)
  Петак 17.00-19.00
  Деца ће моћи да се играју, учиће да жонглирају, играју Wii игрице и још много тога.
 • Радионица креативног писања (за младе од 14 до 19 година)
  Среда 19.00-20.30
  Радионице ће бити простор за читање, писање, анализирање, брисање, дорађивање, размишљање. Простор за индивидуални и заједнички рад. Радионице води вишеструко награђивани писац Бојан Кривокапић.
  Пријаве можете послати на мејл адресу:  kutakzakulturu@gmail.com
 • Пројекције цртаних филмова
  Субота 11.00-12.00
  Пројекције домаћих и страних (синхронизованих) цртаних филмова
 • Радионице DJ-инга
  Понедељак и среда 17.00-18.30
  Учесници ће имати прилику да упознају свет DJ-инга, као и да се опробају у улози DJ-а. Предавач је Борко Симић из организације Streetwise – DJ, MC, репер, текстописац, организатор многобројних дешавања.
Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.