Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

18/09/2020
Захваљујући Калеидоскопу културе, Нови Сад постаје престоница књижевности
18/09/2020

Добитници НИН-ове награде, Слободан Тишма и Александар Гаталица, као и новосадски аутор прозе и поезије Ласло Блашковић, а затим и књижевник, критичар и уредник Фрања Петриновић, младе наде домаће књижевности Маша Сеничић и Андреа Попов Милетић, али и европски признати, вишенаграђивани Дејан Тиаго Станковић, Исабел Вери, Лоран Сексик, Барби Марковић, Вероника Мурек само су неки од књижевника због којих ће Нови Сад у наредних седам дана бити синоним за европски центар књижевности.

Културне станице Свилара, Еђшег, Караван угостиће 20 признатих страних писаца, готово 70 домаћих писаца, преко 30 музичара и тако зауставити Нови Сад на моменат јер је време за књигу.

Трећа недеља Калеидоскопа културе, од 19. до 25. септембра, посвећена је представљању разноликости домаће књижевне сцене, повезивању домаћих и европских аутора, откривању нових места и нових формата за књижевне догађаје, децентрализацији културе као и развоју публике.

Овога пута, због мера донетих услед коронавируса, књижевне догађаје публика ће моћи да прати и онлајн, путем сајта Калеидоскопа културе, као и Јутјуб канала НовиСад2021.

Александар Гаталица о књижевности и музици

Недељно јутро 20. септембра од 9 сати, публика ће провести уз несвакидашњи спој музике и књижевности, у разговору једног од најзначајнијих савремених писаца Александра Гаталице и професора Академије уметности, виолончелисте Марка Милетића, којим ће модерирати др Владимир Гвозден, професор на Одсеку за компаративну књижевност Филозофског факултета. Посетиоци Најлон пијаце ће на лицу места моћи да прате овај разговор кроз пренос уживо из студија, док ће догађај бити доступан и онлајн, путем Фејбук страница Калеидоскопа културе као и Нови Сад 2021.

Ноћ књижевности обележава почетак недеље књижевности

Ноћ када писци разговарају са публиком, у алтернативним градским просторима широм Европе ове године по први пут дешава се у Новом Саду, и то у алтернативној форми. У суботу, 19. септембра од 18 часова па до 23 сата деветоро локалних аутора представиће уживо деветоро европских.

Разговоре са Лораном Сексиком (модераторка Соња А. Филиповић), Вероником Мурек (модераторка Мила Гавриловић), Изабел Вери (модераторка Соња Веселиновић), Дејаном Тиагом Станковићем (модератор Владимир Гвозден), Јасминком Петровић (модераторка Јелена Николић), Барби Марковић (модераторка Андреа Попов Милетић), Моником Компањиковом (модераторка Зденка Валент-Белић), Гораном Војновићем (модератор Милош Јоцић), Свеном Петерсом (модератор Алексеј Кишјухас), публика ће пратити онлајн. У оквиру представљања аутора публика ће моћи да чује и одломке из њихових дела које ће прочитати глумци новосадског Позоришта младих Кристина Савков и Данило Миловановић. Ноћ књижевности, публика ће моћи да прати онлајн, путем сајта Калеидоскопа културе, као и Јутјуб канала НовиСад2021.

У основи догађаја Ноћ књижевности је представљање књижевних дела писаца који живе и стварају у земљама уц̌есницама фестивала, а која су објављена и дистрибуирана у Србији на српском језику. Ноћ књижевности одржава се у координацији Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и новосадског огранка Француског института уз подршку кластера EUNIC Србија и Делегације Европске уније у Србији, а партнери су Амбасаде Словеније, Словачке, Пољске, Шведске, Португалије, Белгије, Холандије, Аустријски културни форум, Француски институт и Wallonie-Bruxelles International.

„Булевар песникиња“ и Књишке вечери Милана Мумина

У уторак 22. септембра у 19 часова плато испред „књижаре која свира”, „Bulevar Books“-a биће препуштен феноменалним младим песникињама Радмили Петровић и Маши Сеничић. Такође, У оквиру програма „Књишке вечери Милана Мумина“, уз читање поезије на енглеском и српском, свирку и разговор са Златом Микљом, 24. септембра у 20 сати публика ће се боље упознати са књигама поезије „The Not-No Songs ” и „Фанатик”.

Ален Бешић гост циклуса Око(м) књиге у Еђшегу

У оквиру серије књижевних разговора, Око(м) књиге, у среду, 23. септембра у 20 сати у Културној станици Еђшег, публици ће се представити Ален Бешић, књижевни критичар, песник, преводилац, уредник. Са Аленом Бешићем разговараће Катарина Костић, уредница овог програма.

Тишма „предводи“ генерације новосадских писаца у Свилари

Пројекат „Нови Сад у савременој књижевности“ конципиран је у форми заједничке књижевне вечери неколико генерација новосадских писаца који су у својим делима тематизовали сам град, и биће одржан у петак, 25. септембра у 19 сати у Културној станици Свилара. На књиженој вечери говориће Слободан Тишма, Милан Трипковић, Маријана Чанак, Андреа Попов Милетић, Фрања Петриновић и Ласло Блашковић. Уз модерацију Владиславе Гордић Петковић, учесници ће читати делове својих текстова и разговарати о сличностима и разликама у доживљају града у њима. Програм ће бити доступан и онлајн.

Калеидоскопу културе се у недељи књижевности придружује и Међународни новосадски књижевни фестивал од 21. до 25. септембра који ће окупити више од 30 писаца из Србије, 10 страних писаца и 30 музичара.

Калеидоскоп културе је целогодишњи пројекат културе заједништва који кроз различите процесе спаја уметнике, установе културе, невладине организације, грађане и посетиоце, да би крајем лета представио просторе и програме широм града промовишући јединствену слику разноликости Новог Сада.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Контролише се максималан број посетилаца на догађајима, што је тренутно 500 људи и у затвореном и на отвореном простору.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.