Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
nedelja vizuelne umetnosti

Објављено:

24/09/2020
Визуелна уметност у фокусу четврте недеље Калеидоскопа културе
24/09/2020

Четврта недеља Калеидоскопа културе у Новом Саду уводи нас у свет визуелне уметности и спаја модеран уметнички израз новосадских аутора и богато уметничко наслеђе и легате.

nedelja vizuelne umetnosti

Програм „Од Саве до Саве – приватне колекције под кровом Галерије Матице српске”, који почиње 25. септембра и трајаће до недеље 27. септембра, биће својеврсни калеидоскоп уметничких дела која припадају колекцији Галерије Матице српске, а којa ће на различите начине бити интерпретиранa.

Програм „Од Саве до Саве – приватне колекције под кровом Галерије Матице српске” свечано ће бити отворен у 20 сати и 22 минута изложбом младе аниматорке Милице Блешић, која ће садржајним анимацијама приближити фундус Галерије Матице српске. Значај приватних колекција за Галерију, међу којима су и дела поклон збирке Саве Текелије, поклон збирке Милоша Бокшана, поклон збирке Саве Степанова биће представљен 25. 26. и 27. септембра, кроз тумачења стручњака Галерије Матице српске – др Тијане Палковљевић Бугарски, управнице ГМС, др Снежане Мишић и мр Данила Вуксановића, програмских директорка ГМС. Кроз два кустоска вођења, публика ће имати прилике да се упозна и са изложбом „Музички интермецо: колекција грамофонских плоча Павла Бељанског”.

Са идејом да се прича о колекционарству и значају доброчинства приближи и најмлађима, 26. септембра у 11 сати биће организована радионица „Моја колекција” за децу узраста од пет до једанаест година. За присуство на радионици потребно је попунити пријаву која се налази на линку. Читавом програму допринеће и наступи младих новосадских ди-џејева, Нађе Врачарић и Себастијана Шунда, односно Филипа Шћекића. Композиторка Нађа 25. септембра у 21 сат и 15 минута доноси груви енергични звук, док ће Себастијан, 27. септембра од 15 часова покренути комбинацију мелодија блиског истока, немачког синт-вејва и британског олд скул хауса.

У Културној станици Свилара две изложбе, перформанс и предавање

Материјална вредност уметничког дела – ко и како је процењује? Тим питањем бави се пројекат „75.000 – Вредност уметничког дела”, аутора Луке Кулића, вајара и кустоса, који ће бити реализован 29. септембра у 20 часова у Културној станици Свилара. Аутор кроз два сегмента преиспитује вредност појединачног уметничког дела, које ће представити гледаоцима на друштвеним мрежама, а након тога, аутор ће одржати и перформанс-предавање на ову тему.

У КС Свилара 30. септембра у 18 сати биће отворена и изложба „Аутономни идентитети” визуелне уметнице Изабеле Машић. Изложба ће представити Изабелине радове настале у периоду од 2017. до 2020. године који се баве социолошким и глобалним догађајима који су утицали на читаво друштво, па тако и на ауторку.

Новомедијска уметничка пракса на изложби Art Body Art у Галерији СУЛУВ-а

Након прве изложбе пројекта Art Body Art, у августу у КС Свилара, 28. септембра у 20 сати, биће отворена друга изложба Art Body Art пројекта: Релације тела (тело као покретна форма), у организацији Савеза ликовних уметника Војводине. На изложби ће бити представљено девет уметничких радова из области новомедијске уметничке праксе. Ова изложба представља уводни догађај главне активности пројекта, међународне изложбе Art Body Art, у години титуле Европске престонице културе.

Премијерне пројекције филмова Међународног фестивала „Ухвати филм”

Премијерне пројекције краткометражних филмова из селекције Међународног филмског фестивала „Ухвати филм” биће организоване 26. и 27. септембра у 18 часова, у Културном центру Новог Сада. Филмови долазе из свих крајева света, различитих жанрова и формата, говоре о темама љубави, људских односа, спорта, плеса, али отварају и скрајнуте теме попут насиља, одбацивања и дискриминације. Фестивал обухвата и две трибине: „Волонтери који мењају перспективе” и „Фестивал који мења перспективе”.

У недељи визуелне уметности свој програм представља и Шок задруга, у виду самосталних изложби и других уметничких и активистичких пројеката. Међу њима су и изложба радова Јоване Семиз у Шок централи, која траје до 3. октобра и изложба радова Бојана Дојкића, за јавност отворена до 17. октобра у Булевар Буксу.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера превенције прописаних услед тренутне епидемиолошке ситуације. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Контролише се максималан број посетилаца на догађајима, што је тренутно 500 људи и у затвореном и на отвореном простору.

Калеидоскоп културе почео је 4. септембра и траје до 9. октобра. Након четири дана свечаног отварања на простору некадашњег Великог Лимана, о чему можете читати овде, програми су представљени широм Новог Сада. Сатницу и детаљне информације о програмима можете пронаћи на званичном сајту Калеидоскопа културе.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.