Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

01/07/2020
НЕО фестивал протиче уз препоручене мере заштите
01/07/2020

Некласични фестивал класичне музике НЕО, који се ове године одржава у седам културних станица, почео је у понедељак у Културној станици Свилара, придржавајући се свих препоручених мера превенције и заштите услед епидемиолошке ситуације са вирусом COVID-19.

С тога је и публици на самом отварању било омогућено да седи унутра, али и напољу, како би се поштовала дистанца и избегла гужва, одакле су такође, путем преноса, могли да прате извођења НЕО ансамбла.

Друго вече овогодишњег фестивала у Културној станици Еђшег наступили су победници 7. Међународног такмичења соло певача „Вера Ковач Виткаи“.

„Захваљујемо се публици на поштовању свих мера прописаних и препоручених од стране Владе Србије. Изузетно нам је важно да останемо сви здрави физички, али и да се оснажимо духовно и ментално. Настављамо у овом маниру“, поручили су организатори НЕО фестивала.

Подсећамо, улаз на све концерте је слободан, али су места ограничена. Такође, неопходно је поштовање мера превенције, ради одговорног понашања према себи и другима.

Фестивал већ четири године окупља врсне музичаре, као и младе наде, а овог пута акценат је на локалној сцени и подизању њених капацитета, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!“. Такође, овогодишњим репертоаром НЕО фестивал обележава и 250 година од рођења немачког композитора Лудвига ван Бетовена.

Вечерашња локација је Културна станица Млин (Радничка 20) где ће од 19 часова Удружење уметника „Високо Ц” извести оперу за децу „Пчелица Дана”. Програм за наредне дане можете погледати на сајту „Нови Сад – Европска престоница културе“.

НЕО фестивал траје до 18. јула.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!“ је компанија Меркатор С.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.