Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

30/12/2016
Нови Сад 2021 – Европска престоница културе пројекат од националног значаја
30/12/2016

Формирана Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” за руковођење пројектом.

 

Година коју испраћамо у Новом Саду ће остати упамћена као година у којој је Нови Сад проглашен за Европску престоницу културе 2021. и Омладинску престоницу Европе 2019. године.

Претпоследњег дана 2016. године стигла је још једна важна вест – пројекат „Нови Сад 2021 Европска престоница културе“ проглашен је на седници Владе Републике Србије за пројекат од националног значаја и интереса!

На основу те одлуке, Влада Србије ће обезбедити значајна финансијска средства која ће, између осталог, бити искоришћена за туристичке и културне и све остале неопходне активности како би се Нови Сад представио Европи и свету у најбољем светлу.

Последњи дани 2016. године искоришћени су да, како је предвиђено апликационом књигом тзв. „бид боок-ом“ и на основу смерница Панела независних стручњака делегираних од стране Европске комисије, буде формирана посебна Фондација која ће у наредних пет година руководити пројектом Нови Сад Европска престоница културе.

Након претходне одлуке Скупштине Града Новог Сада да Културни центар Новог Сада формира Фондацију „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ одборници новосадске градске скупштине именовали су у среду, 28. децембра за директора Фондације Немању Миленковића, који је у претходном периоду управљао пројектом „Нови Сад 2021″ који је нашем граду донео титулу Европска престоница културе 2021. године, као и чланове Управног одбора Фондације.

У згради Галерије Матице српске јуче је одржана и конститутивна седница Управног одбора Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ на којој је за председницу изабрана управница Галерије Матице српске, Тијана Палковљевић – Бугарски. Такође, на првој седници Управног одбора усвојен је и Статут Фондације што омогућава да се спроведу сви преостали кораци у коначном формирању Фондације.

– Управни одбор састављен је од експерата из различитих области као што су архитектура и урбанизам, туризмологија, комуникологија, економија и области пројеката у култури, посебно оних који су у вези са европским културним пројекатима – изјавила је Тијана Палковљевић – Бугарски и нагласила да је конституисање Управног одбора и усвајање Статута темељ за почетак успешног рада и представља круну свега оног што је урађено у 2016. години.

Као последњи корак у формално-правном формирању, директор Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ Немања Миленковић данас је у Агенцији за привредне регистре поднео пријаву за упис Фондације у регистар привредних субјеката.

– Прошло је нешто више од два месеца од проглашења у Бриселу и од данас можемо да кажемо да је и формално почела да функционише Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ која ће координирати све акције и пројекте који ће бити реализовани током 2021. године када ће Нови Сад, верујем са поносом, бити једна од три Европске престонице културе. Држећи се девизе да „не мораш бити сјајан да би почео, али мораш почети да би био сјајан”, тим Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ наставиће започет процес да се Европска престоница културе не проглашава, она се ствара – изјавио је Миленковић.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.