Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
нови сад награде

Објављено:

11/11/2021
Нови Сад добитник награде за најбољи европски тренд бренд у култури
11/11/2021

Нови Сад добитник је награде за најбољи европски тренд бренд у области културе за 2021. годину, у оквиру Награда за европске културне брендове, које су шеснаести пут додељене у Дрездену.

Српска Атина је тако постала први град у овом делу Европе који је понео ту награду, с обзиром на то да су добитници до сада били из Западне Европе попут градова Париза, Минхена, Берлина, Ослa и других. Захваљујући Новом Саду, Србија се нашла у друштву четири западноевропске земље које су, од како се награде додељују, имале своје представнике међу добитницима – Немачка, Француска, Италија, Норвешка.

У жестокој конкуренцији за најпрестижнију европску награду у области културе нашло се 110 организација, институција и културних установа из Немачке, Аустрије, Швајцарске, Белгије, Белорусије, Француске, Израела, Литваније, Русије, Србије и Холандије, а пројекат „Нови Сад – Европска престоница културе“ је у категорији „Најбољи европски тренд бренд” у финалном избору стручног жирија победио берлинску организацију Stiftung Zukunft Berlin и дигиталну швајцарску платформу за културу SpectYou.

Међу овогодишњим лауреатима су и бечки културни центар Brunnenpassage Wien у категорији „Европска награда за урбану културу”, „Дрезденски симфонијски оркестар” за допринос култури у условима пандемије, као и Илијад Розенберг, директорка и кустоскиња меморијалног центра Јад Вашем у Израелу.

Новосађани су сада носиоци европске награде коју је њихов град добио због нових брендова културе који су утемељени претходних година – „Дочек“ и „Калеидоскоп културе“ и мрежа културних станица. У оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“, „Дочек“ и „Калеидоскоп културе“ позиционирали су се у претходне четири године као брендови Новог Сада који су поставили нови приступ култури, повезивању различитих културних актера и организацији и реализацији догађаја. Нови брендови подигли су продукцијске капацитете, док је мрежа културних станица проширила просторне капацитете и отворила нове могућности за уметнике, али и развој публике у најразличитијим деловима града и његовој околини.

„Кључна одредница ове победе је култура заједништва, јер ретко која награда је заслуга читавог једног града. Новосађани су је добили јер су веровали, подржавали и заједнички радили на стварању толико новог, другачије и квалитетнијег у области културе да је Европа то поново препознала. Још једна европска титула Новом Саду није једино мерило успеха, али је важна јер сваки велики сан пролази кроз сумње, оповргавања, од чега је најопасније подразумевање. Титулом најбољег европског тренд бренда у области културе Нови Сад је захваљујући сцени и грађанима Новог Сада добио мерљиву вредност и немерљив позитиван углед, не само за наш град већ и за целу Србију“, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, Немања Миленковић.

Као легати који треба да остану граду и након године титуле Европске престонице културе, програмски лук „Дочек“ претворио је најлуђу ноћ од пуке забаве до прославе која обухвата две нове године, два рачунања времена, два писма и две уметности – визуелну и извођачку, славећи тако културну разноликост, као један од главних епитета Новог Сада, док је „Калеидоскоп културе“ као целогодишњи пројекат поставио нове културне праксе засноване на култури заједништва, које повезују институције, организације, уметнике, волонтере и публику.

Мрежа културних станица очувала је и ревитализовала културно и индустријско наслеђе града и ставила га у службу културе и уметности, активирила просторе у околним местима и удаљеним деловима Новог Сада и установила тако нове праксе децентрализације културе које могу бити пример и за друге градове. Мрежа културних станица за сада обухвата осам простора и једну покретну културну станицу – Караван.

„Дочек“ и „Калеидоскоп културе“ су иначе и два од осам програмских лукова који чине програмски концепт пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ за 2022. годину. Управо ће у оквиру „Дочека“ бити организовано свечано отварање Европске престонице културе 13. јануара, односно представа „Зенитеум :: 2022“, а својеврсна увертира ће бити већ и сам програм 31. децембра који ће кроз извођачку и визуелну уметност бити својеврсни омаж великом српском научнику, Николи Тесли. „Калеидоскоп културе“ планиран је од 1. септембра до 7. октобра 2022. године.

Више информација о програму Европске престонице културе за 2022. годину можете пронаћи на линку.

Фото: Ђула Рибар

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.