Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
seobe logo

Објављено:

01/02/2022
Нови Сад као европски простор кретања – почиње програмски лук „Сеобе”
01/02/2022

Миграције и позитивне последице кретања становништва, богатство различитости и њихов утицај на уметност, теме су новог програмског лука „Сеобе”, који је отпочео данас и којим Нови Сад, као Европска престоница културе, наставља низ културних догађаја у 2022. години.

Добро дошли у Европску престоницу културе:

Српска Атина ће у наредних 45 дана, кроз више од 300 догађаја представити сеобни идентитет Новог Сада, Србије и Европе. Кроз различите уметничке жанрове представиће се око 130 уметника, од чега 90 из различитих европских земаља.

katedrala

Непоновљиве „Сеобе” довешће уметнике који ће се представити кроз различите медије визуелне уметности, на чак 15 изложби, па нас тако очекују европски мајстори сликарства попут Марка Шагала, Ел Грека, Виже ле Брен и других. Такође, у Нови Сад стижу и фотографије најбољих светских фотографа, добитника престижних награда Фондације World Press Photo – Варен Ричардсон, Џон Станмајер, Матијас Коста, савремени европски аутори који сликају на јарболима – Алаин Велтер, Ката Версеги, Аре Андерсен, и други.

Током трајања изложбе „Сеобе душа — Нови Сад кроз књигу”, Мастер хала Новосадског сајма угостиће савремене регионалне писце као што су Румена Бужаровска, Милица Вучковић, Миљенко Јерговић, Дамир Каракаш, Кристиан Новак и Дарко Цвијетић.

Партнер програма „Сеобе душа“ је Новосадски сајам, а подршку су пружили и компаније Глобос осигурање и Дијамант ДОО.

Биће изведено више од 30 концерата, најразличитијих музичких жанрова и великих имена попут Енигме, Barcelona Gipsy balKan Orchestra, Light in Babylon, и многе друге, а публика ће имати прилику да ужива и у 10 представа, 40 радионица и бројних других садржаја.

Програмски лук „Сеобе” симболично је почео на Дан града Новог Сада, чиме се слави датум када је тај град 1748. године проглашен слободним краљевским градом. Овим свечаним поводом додељена је и Фебруарска награда, савременом српском композитору Стевану Дивјаковићу, чија ће композиција „Балканска фантазија” бити изведена на трећем концерту у серији концерата под називом The Best od Novi Sad, 17. фебруара. Такође, Пошта Србије у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе” израдила је емисију пригодних поштанских маркица посвећених Новом Саду – Европској престоници културе, које ће се користити за слање позива током целе 2022. године.

 

На дан Града направљен је симболички и физички мост који је повезао две установе, две изложбе, два времена у једну причу сеобног Новог Сада, па ће тако публика имати прилику да на јединствен начин доживи причу о српској Атини кроз две изложбе: „Тамо где сеоба завршава – од римске Панонија до данашње Војводине” у организацији Музеја Војводине и „Акценти – Нови Сад” у организацији Музеја Града Новог Сада. Улаз на изложбе биће бесплатан за све посетиоце 1. фебруара.

Отварање две велике изложбе:

Само у наредних недељу дана, Нови Сад ће поред изложби, представити свој мултикултурални карактер и концертима класичне музике и новим тумачењем традиционалне културе. Новосађани, али и врхунски светски виртуози као што су Ирена Јосифоска, Александра Шуклар, Стефан Миленковић, Кемал Гекић, Рита Кинка и Роберт Лакатош, представиће кроз три концерта, заједно са Војвођанским симфонијским оркестром, све богатство различитих националних идентитета преточених у мултикултуралност као последицу вековних сеоба на овим просторима.

Детаљан програм, програмска књига и све информације везане за догађаје у години титуле Европске престонице културе налазе се на сајту пројекта novisad2022.rs.

Фото: Владимир Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.