Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

06/12/2021
Новом Саду и награда за најуспешније престонице културе
06/12/2021

После признања за најбољи европски тренд бренд у области културе, у Нови Сад стиже још једна награда – „Мелина Меркури“ која се додељује најуспешнијим Европским престоницама културе. Панел експерата Европске комисије 2019. године је оценио Нови Сад као једну од најбољих Европских престоница културе у припремној фази, те је сада након трећег контролног извештаја дао препоруку да Српска Атина добије ово престижно признање, вредно 1,5 милиона евра.

„Програм и његова европска димензија веома су снажни, те закључујемо да тим добро разуме концепт Европске престонице културе“, наводи се у извештају стручањака Европске комисије који додају: „Са задовољством издвајамо велики број међународних сарадњи у оквиру програма и изузетан труд за развој публике“, закључујући да се у наредном периоду настави са започетим процесима на стварању трајних легата који ће остати Новом Саду и након године титуле, као и неговањем изграђених мостова између уметника и грађана.

Координатор Европских престоница културе Европске комисије, Силван Пасква, честитао је читавом тиму пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ на „изузетном раду и посвећености на припремама за реализацију титуле Европске престонице културе“.

Наградом „Мелина Меркури“ и Наградом за најбољи европски тренд бренд у области културе, Нови Сад је постао једина Европска престоница културе до сада са две престижне европске награде и пре титуларне године. Кроз позитивне оцене три различита жирија европских експерата, Српска Атина је у претходних пет година потврдила свој квалитет у укључивању локалне сцене и грађана, развоју и међусобном повезивању установа културе и ванинституционалне сцене, децентрализацији културе, подизању продукцијских и програмских капацитета али и отварању и обнављању нових простора.

Захваљујући томе, Новом Саду после 2022. године, поред програмских легата, сада европског реномеа – Дочека и Калеидоскопа културе, остаје и пет обновљених средишта културе: Подграђе Петроварадинске тврђаве, Алмашки крај, центар града са Позоришним тргом, Дистрикт на простору Великог Лимана и мрежа културних станица широм града.

Награда „Мелина Меркури“, названа по бившој грчкој министарки културе и чувеној глумици, која се сматра и најзаслужнијом за покретање пројекта ЕПК, у Нови Сад стиже после завршног контролног извештаја тима експерата који је одржан пре месец дана, а на ком је тим фондације „Нови Сад – Европска престонице културе“ известио о испуњењу преузетих обавеза 2016. године, када је титула и освојена. Цео извештај можете пронаћи на сајту Европске комисије, као и на нашем сајту.

Фото: Владимир Величковић, Јелена Ивановић

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.