Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

17/04/2016
Представљање галерије Матице српске у Сан Себастијану и Толоси
17/04/2016

galerija-matice-srpske-jpg_660x330

Галерија Матице српске, један од номинованих кандидата за награду Европски музеј године 2016 (EMYA 2016) представила се у Толоси и Сан Себастијану (Шпанија)  од 7. до 9. априла 2016. године и примила Захвалницу за вредна достигнућа у подизању квалитета музеја. Најстарија српска књижевна, културна и научна институција се тако представила у садашњој Европској престоници културе Сан Себастијану и показала да Нови Сад оправдано носи епитет „Српска Атина“. To је била јединствена прилика да се европска публика упозна са радом Матице српске те да види на који начин Новосађани негују и развијају културу.

Наиме, EMYA се пуних 39 година залаже за квалитет, креативност и иновативност музеја, окупља мале, средње и велике музеје који имају једну заједничку ствар – изврсност у раду. Сваке године више од 200 учесника долази из читаве Европе. Ове године је у конкуренцији за престижне годишње награде и титулу Европски музеј године било 49 кандидата из 24 земље. Кроз инспиративне приче, архитектуру зграда и иновативна решења у циљу да своје колекције учине репрезентативним и укључивањем различите публике, кандидовани музеји и галерије представљају широк спектар колекција и приступа у њиховој интерпретацији, као и у активностима које су усмерене ка посетиоцима. Ови сусрети су прилика да се кроз радионице, панеле и разговоре са кандидатима, музеалци упознају, разговарају о ставовима, темама и питањима везаним за музеј и размењују своја искуства и примере добре праксе.

Главни програм ЕМYA 2016 одвијао се у TOPIC (Tolosa`s Internatonal Puppet Center) у Толоси. Галерија је имала ту част и задовољство да наступи прва и да својом презентацијм отвори програм. Мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и мср Снежана Мишић, програмски директор су у првој сесији коју је водио Јан Гершов (Jan Gerchow), судија EMYA из Немачке, представиле Галерију, њен рад и резултате на адаптацији простора и најавиле завршетак деценијског континуираног рада обновом фасаде која ће бити реализована у 2016. години. Такође, као важне сегменте рада представиле су колекцију и сталну поставку Галерије и активности у домену развоја публике.

Главна награда Европски музеј године (EMYA) додељује се музеју који привлачи публику и задовољава посетиоце јединственом атмосфером, занимљивом интерпретацијом и презентацијом екпоната, и креативним приступом образовању, при чему je посебна пажња на друштвеној одговорности. Награду Европски музеј године 2016 добио је ПОЛИН: Музеј историје пољских Јевреја / POLIN: Museum of the History of Polish Jews, Варшава (Пољска). Награда је скулптура Јаје Хенри Мура, која ће у Музеју бити наредних годину дана када ће бити предата новом добитнику.

Додела награда је одржана 9. априла у Сан Себастијану. Овогодишња церемонија је била обележена сећањем на Кенета Хадсона, оснивача EMYA и EMF.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.