Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
omladinska prestonica evrope

Објављено:

17/11/2016
Нови Сад – Омладинска престоница Европе 2019.
17/11/2016

prestonica mladih

Град Нови Сад, након освајања престижне титуле Европске престонице културе 2021. године, проглашен је и за Омладинску престоницу Европе! Та титула се додељује европском граду на период од годину дана, а у тесној конкуренцији са  француским градом Амиенсом, британским Дери Сити & Страбан, Манчестером и италијанском Перуђом, Нови Сад је однео победу за 2019. годину! У току тог периода изабраном граду се пружа прилика да кроз вишенаменске програме прикаже свој културни, друштвени, политички и економски живот и програме развоја за младе.

После финалне презентације пројекта „Нови Сад – Отвара врата„, коју је одржала новосадска делегација у Варни, 11 чланова стручног жирија донело је одлуку да управо Нови Сад понесе титулу Омладинске престонице Европе 2019.

Након манифестације „OPENS Day“ у самом центру града, те отварања првог „Омладинског клуба“, а затим и слања детаљне апликације на преко 200 страница донета је и ова историјска одлука за Нови Сад.

opening doorsКандидатура Града Новог Сада за Омладинску престоницу Европе је била својеврсни позив младима да се активно укључе у сопствени развој и изградњу сопствене независности, а зато је мото кандидатуре био „Opening Doors“.

Ово је велики успех за Нови Сад да у само једној години постане Европска престоница културе 2021. године и Омладинска престоница Европе 2019. године. Тиме се Нови Сад, уз то што је домаћин једног од водећих европских фестивала, и дефинитивно позиционирао као незаобилазна дестинација у Европи.

ЕXIT фондација иницирала је и водила процес кандидатуре Новог Сада за  Омладинску престоницу Европе 2018. године и довела Нови Сад до самог финала, док су омладинске организације Новог Сада наставиле започет процес и водећи кандидатуру за 2019. годину донеле Новосађанима победу.

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.