Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

10/03/2017
Нови Сад постаје магнет за туристе
10/03/2017

Туристичка организација Новог Сада објавила је, према подацима Републичког завода за статистику Србије, да је током децембра месеца у Новом Саду боравило чак 14,051 туриста, што је пораст од 22% у односу на децембар 2015. године. Евидентирано је 25,283 ноћења, што такође представља пораст у односу на претходну годину за 17,6%. Један од разлога за повећан број туриста крајем прошле године свакако је премијерно организован фестивалски дочек Нове године под називом Две.Нове који је припремио тим „Нови Сад 2021“.

Када је реч о укупоном броју туриста који су посетили Нови Сад током 2016. године резултати су импозантни. Током прошле године на територији Новог Сада боравило је 174.489 туриста, што представља пораст у односу на 2015. годину за 15,3%. Према истом извору, током 2016. остварено је 360.578 ноћења што представља пораст од 21,4% у односу на 2015. годину. Интересантан податак је да је током 2016. године посета страних туриста порасла за 31,4%, што потврђује да добијање престижне титуле европска престоница културе показује прве ефекте.

Директор Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ Немања Миленковић истиче да ово истраживање потврђује да је био одличан одабир датума који су приликом кандидатуре за ту престижну титулу наведени у апликационој књизи – отварање програма Европске престонице културе 2021. године у Новом Саду заказано је за 13. јануар, када се обележава српска Нова година, односно новогодишња ноћ по јулијанском календару, а затварање за 31. децембар, за дочек Нове године по грегоријанском календару.

– Ови датуми су важни, не само у контексту наратива, који је потврдио спајање старог и новог повезивањем кроз својеврсни временски мост, и суживот и интеркултуралност, који се управо у том периоду новогодишњих и божићних празника идентитетски најбоље потврђују у Новом Саду, већ су и показали своју економску оправданост кроз повећање броја туриста, посебно оних који долазе из иностранства. То је заиста нешто што би требало да развијамо у годинама које следе и тим путем ћемо сигурно, са пуно енергије и креативности наставити – рекао је Миленковић.

Како је изгледао премијерно реализован фестивалски концепт прославе „најлуђе ноћи“ под називом Две.Нове, који је одржан на четири локације, у четири дана, за две Нове године, када је наступило више од 100 извођача, од чега 60 симфоничара, који су извели више од 40 сати програма и представили најразноврснију музичку понуду до сада – од џез, поп и рок музике, преко ДЈ-ева, до симфонијског и дувачког оркестара – погледајте у промо-филму који је реализовала екипа пројекта „Нови Сад 2021“.

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.