Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

22/09/2023
Новосадски Калеидоскоп културе сутра представља несвакидашњу инсталацију и мултимедијалну изложбу у Дистрикту
22/09/2023

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ:

Због потенцијалне суперћелијске олује, из безбедносних разлога, нажалост се одлаже отварање инсталације „Срце” и изложбе „Дух места – први век Дистрикта”!

Следеће суботе (30. септембра) ћете бити у прилици да погледате чак 3 велике изложбе у Дистрикту: „Дух места – први век Дистрикта”, „Срце”, као и изложбу „Од Коњовића до Марине Абрамовић”!

Калеидоскоп културе у Новом Саду сутра, у својој другој недељи, посвећеној примењеној уметности, представиће Новосађанима и Новосађанкама, до сада, невиђену поставку, која, по први пут прича причу о културном наслеђу једног простора, као и највећу интерактивну инсталацију на просторима Србије. Свечано отварање биће у суботу 30. септембра (НОВИ ДАТУМ) у 19 часова у Дистрикту након чега ће публика моћи да погледа инсталацију и изложбу.

Интерактивно Срце Дистрикта

Прва топлотна интерактивна скулптура на свету, уједно и највећа интерактивна инсталација у Србији, висока чак пет и широка три метра, којој је публика неопходна да би функционисала, биће представљена у суботу, 30. септембра.

Интерактивна скулптура „Срце“, ауторке др Милијане Комад и пионирке на пољу дигиталних технологија и уметности, због својих димензија биће видљива из свих делова Дистрикта. Кроз интерактивност скулптуре, посетиоци ће имати прилику да искусе јединствено уметничко искуство које ће стимулисати њихова чула и емоције.

„Својим радом покушавам да освестим оно најлепше у нама и да нас повежем кроз једно велико топло и меко срце које реагује на додир на присуство на пажњу. На оно што нам свима уствари треба и на неки начин недостаје. Ова скулптура је замишљена да буде рефлексија мог срца кроз које ће људи као крвна зрнца да пролазе и интереагују. Својим радом желим да визуализујем љубав и то је мој основни и крајњи циљ” – изјавила је Милијана Комад. Интервју у целости прочитајте на сајту visitdistrikt.rs.

Дух Дистрикта кроз један век

Истог дана биће отворена прва изложба о једном индустријском наслеђу – Дистрикту, која неће бити класична документарна поставка, која приказује само хронолошки историјске догађаје, већ такође остварује интеракцију са публиком, представљајући и личне приче и архиву Новосађана и Новосађанки.

Мултимедијална изложба и стална поставка „Дух места – први век Дистрикта“ драматизује и тематизује простор Дистрикта кроз време. Подељена у шест фаза, од оснивања фабрике, преко другог светског рата и НАТО бомбардовања, до Европске престонице културе, изложба настоји пресликати турбулентност, прогрес, промене, трагичне судбине, хаос, наду и какофонију једног времена.

Улаз на програме Калеидоскопа културе је слободан. Након недеље примењене уметности очекује нас недеља визуелне уметности.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка. Више информација о овогодишњем Калеидоскопу културе можете пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.