Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
око(м) књиге pocket globe okom knjige

Објављено:

06/08/2020
Настављају се онлајн серијали „Око(м) књиге” и „Pocket Globe”
06/08/2020

Разговори о књижевности „Око(м) књиге”, као и музичка путовања светом серијала „Pocket Globe”, настављају своје циклусе у оквиру, већ добро познатих, пројеката Културне станице Еђшег. Због тренутне епидемиолошке ситуације програми ће се одвијати у онлајн издању.

око(м) књиге pocket globe

Већ сутра, 6. августа, на Фејсбук страници Културне станице Еђшег промоцију некомерцијалног звука и имена етно, џез и експерименталне музичке сцене „Pocket Globe” циклуса обојиће новосадски перкусиониста Немања Тасић.

Понедељак, 10. август, резервисан је за неконвенционалну музичарку интригантног гласа Јелену Петошевић, познатију као Лејди Јелена, док нас у четвртак, 13. августа очекује атрактивна високоенергетска мешавина афробита, соула, џеза, латино и реге музике уметника Игора Винса. Сви програми почињу у 21 сат.

У оквиру циклуса „Око(м) књиге” љубитељи књижевности могу да учествују у разговорима о литератури са писцем и сценаристом Стефаном Бошковићем, добитником Европске награде за књижевност за 2020. за роман „Министар“. Бошковић ће бити гост Еђшега у суботу, 8. августа, од 19 сати.

Следеће недеље, 15. августа у истом термину, очекује нас списатељица Љиљана Д. Ћук. 

Идеја књижевних вечери „Око(м) књиге“ је да активира и укључи пратиоце, који могу да шаљу и своја питања, док џепне музичке екскурзије „Pocket Globe” циклуса имају за циљ да Новосађанима представе велика имена актуелне светске музичке сцене етно, џез и експерименталне музике, а који доносе спој различитих нација, култура, музике, инструмената.

Оба пројекта су у продукцији Културне станице Еђшег, покренуте у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.