Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
опера Риголето

Објављено:

07/09/2020
Калеидоскоп културе: Опера на отвореном уз видео пројекцију на фасади од 50 метара
07/09/2020

Завршница свечаног отварања трећег Калеидоскопа културе у Новом Саду доноси мултимедијални оперски спектакл „Риголето“ 7. септембра у 21 сат испред Чешког магацина.

Због епидемиолошких мера и ограничења броја људи на отвореном, пренос опере „Риголето“ биће уживо на програму РТС 3, као и на сајту Калеидоскопа културе.

опера Риголето

Након скоро 170 година од премијере у Венецији, опера „Риголето“ први пут ће бити изведена на отвореном у Новом Саду уз специјалну видео пројекцију на фасади дугој 50 метара.

„Простор Чешког магацина, близина реке, стање у коме се та зграда данас налази, њена првобитна намена, пружају једну потпуно нову узбудљиву визуру за публику и јако узбудљиву визуру за извођаче. Ми осећамо да радимо потпуно нову представу. Уз помоћ видео пројекција моћи ћемо да изразимо ствари које никада не бисте могли да имате у класичном позоришту, то јест да се рецимо фасада једне палате сруши пред вама. У овој ситуацији ми то можемо да изведемо“, рекао је редитељ Александар Николић.

Управо се кроз тај мултимедијални спектакл најбоље огледа овогодишња идеја Калеидоскопа културе, а то је очување и промоција наслеђа кроз модерни израз. Опера ће бити изведена под диригентском палицом Аргентинца Луиса Горелика, а урађена је у копродукцији са најстаријим српским театром, Српским народних позориштем.

Емитовањем програма онлајн и путем програма медијских партнера, Калеидоскоп културе ове године шири оквире новом децетрализацијом културе и развија нову публику.

На почетку Калеидоскопа културе – архитектура

Четири дана свечаног отварања заправо је почетак прве од пет недеља програма, која се бави архитектуром, да би наредне четири недеље обележиле књижевност, извођачка, визуелна и примењена уметност, кроз бројне програме широм Новог Сада. У својој завршници, недеља архитектуре доноси две стручне трибине.

Тема архитектуре започета је још кроз свечано отварање изложбом „Велики Лиман: Наративи наслеђеног простора“, ПДП конференције. Изложба је обухватила материјалну и нематеријалну баштину фабрике Браћа Крамер, односно „Петар Драпшин“, која је најснажније одредила идентитет тог простора.

Изложбу је могуће погледати још данас, широм простора некадашњег Великог Лимана, док ће завршница бити истоимена трибина, заказана за сутра, 8. септембар од 20 часова испред Културне станице ОПЕНС. Кроз трибину биће представљени скривени наративи некадашњег Великог Лимана, чији простор данас пролази кроз трансформацију и добија нову намену. О тој теми причаће историчар Александар Вранић из Архива града Новог Сада, академски вајар Петар Мирковић, архитекта Душан Стевановић и директор Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, Немања Миленковић.

У оквиру недеље архитектуре, биће организована и трибина о пројекту „Нова места“ који је покренула Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“. Трибина ће се десити управо на једном од нових места које је уређено ове године, на иницијативу Центра за мултидисциплинарна истраживања и комуникацију, у дворишту улице Партизанских база (Ново насеље), а публика ће моћи да је погледа онлајн у петак 11. септембра.

Како је пројекат „Нова места – Микрогрантинг“ за уређење малих јавних површина у граду и „Зони 021“ покренут са идејом укључивања локалне заједнице у уређење јавних простора, подизања капацитета грађана и заједничког рада, тема стручне трибине је значај тог пројекта за грађане Новог Сада и околине и досадашњи резултати.

О тој теми разговараће председник Друштва архитеката Новог Сада, Миљан Цвијетић, који је у комисији за одабир пројеката „Нова места – Микрогрантинг“, Јована Јарић испред Центра за мултидисциплинарна истраживања и комуникацију и Сања Вујиновић, суграђанка која живи у кварту чија је околина уређена управо кроз пројекат „Нова места – Микрогрантинг“.

Током трећег Калеидоскопа културе поштују се све препоручене епидемиолошке мере. У сваком моменту контролише се максималан број посетилаца на догађајима, што је тренутно 500 људи на отвореном. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Организатори моле све посетиоце ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима да се придржавају свих мера.

Калеидоскоп културе почео је 4. септембра и траје до 9. октобра. Након четири дана свечаног отварања која су обележили позоришне представе, филмови, изложбе, звучне и визуелне инсталције и перформанси, о чему можете читати овде, програми ће бити представљени широм Новог Сада. Сатницу и детаљне информације о програмима можете пронаћи ОВДЕ.

 

Фото: Срђан Дорошки

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.