Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
отворен калеидоскоп културе

Објављено:

05/09/2020
Мултимедијални перформанс, представа, изложбе и филмови отворили трећи Калеидоскоп културе
05/09/2020

Аудио-визуелни перформанс у коме се препрлићу различите врсте уметности синоћ је, на Булевару деспота Стефана, на спољној фасади Фабрике, отворио трећи Калеидоскоп културе.

отворен калеидоскоп културе

Овај несвакидашњи перформанс испричао је причу о еволуцији некадашњег Великог Лимана, од простора индустријске и занатаске производње до места културне продукције, спајајући различите линије сценског дизајна, попут дизајна светла и видеа, сценографског решења, музике, сценског покрета, али и кинетичке инсталације „Wirefull”, креиране у односу на простор некадашњег Великог Лимана.

Синоћни спој различитих врста уметности направио је увертиру у пет недеља изванредног културног програма али и пружио грађанима могућност да изаберу свој сопствени калеидоскоп културе.

На некадашњем простору Великог Лимана, будућег креативног дистрикта, публика је имала прилику да ужива у представи „Ана Франк” Шабачког позоришта, испред Ланчаре, у пројекцији филма “Посебан третман”, у оквиру филмског фестивала „Обнова“.

Такође, отворене су четири изложбе – „Отворени атеље” Тадије Јаничића, Петра Мирковића и Бориса Лукића, изложба „Велики Лиман: Наративи наслеђеног простора” ПДП конференције, „Приче из радионице” Бојана Ђуришића, као и изложба радова студената Одсека за уметност и дизајн Факултета техничких наука у Новом Саду. Сви заинтригирани, могли су да уживају и у виртуелној тури између Мензе и Ланчаре.

Четири дана отварања најављују пет богатих недеља културним дешавањима, али и отворену платформу за настанак културно-уметничких програма, на простору некадашњег Великог Лимана.

Калеидоскоп културе је целогодишњи пројекат културе заједништва који кроз различите процесе спаја уметнике, установе културе, невладине организације, грађане и посетиоце, да би крајем лета представио просторе и програме широм града промовишући јединствену слику разноликости Новог Сада.

Шта вас очекује у предстојећим данима Калеидоскопа културе погледајте на званичном сајту Калеидоскопа културе.

Фото: В. Величковић, У. Дожић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.