Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

04/10/2022
Почиње Друга? Европа – круна Европске престонице културе кроз културу другачијег
04/10/2022

Велико финале Европске престонице културе је последњи програмски лук Друга? Европа који ће се, од 7. октобра до 27. новембра, бавити преиспитивањем доминантних вредности у европској култури и уметности, а у оквиру којег ће неки од главних програма донети инклузивне догађаје са нагласком на стваралаштво маргинализованих група, представити стрип у новим формама, те упознати публику са богатством алтернативних, мањинских, авангардних жанрова, језика и израза, уз више од 430 уметника и уметница из чак 38 различитих земаља.

„Сумња, стрепња, чак бих рекао и предрасуда су пратиле Нови Сад од процеса кандидатуре, па све до статуса једне од најбољих Европских престоница културе. Баш зато, све што је другачије, недовољно истакнуто, алтернативно и независно припремали смо за крај. И уместо упитника и питања да ли је ово друга Европа, нудимо вам усклик – ‘Ове програме не смем пропустити!’”, истакао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић.

Неки од главних програма доносе инклузивне догађаје са нагласком на стваралаштво маргинализованих група, па ће тако Другу? Европу отворити концерт перкусионистикиње Евелин Глени која је глува од дванаесте године, као и наступ енергичног бечког оркестра Black Page Orchestra, али и изложба „Урош Предић за све” која ће бити отворена 7. октобра у Галерији Матице спрске, а чији партнери су узорне европске музејске установе по питању приступачности – Уметничко-историјски музеј у Бечу и Тифолошки музеј у Загребу.

„Изложба ‘Урош Предић за све’ ће бити прилагођена особама са оштећењем вида путем тродимензионалних модела слика са аудио-описима. Такође, изложбу прати каталог на Брајевом писму, као и аудио-запис текста каталога. Најмлађима ће дело и лик Уроша Предића бити приближени кроз нови едукативни програм, док ће за младе бити организоване радионице стрипа, као и посебан програм за особе трећег доба. Пројекат ‘Урош Предић за све’ подразумева и инклузивне радионице у сарадњи са организацијом Пер.Арт”, истакла је управница Галерије Матице српске, Тијана Палковљевић Бугарски.

Друга? Европа ће један важан сегмент посветити стрипу, па ће се у Новом Саду окупити најзначајнији стрип цртачи и цртачице који ће, поигравајући се овом врстом уметности, од 21. до 30. октобра у Дистрикту представити њене нове форме. У том периоду, стрип ће бити визуелни језик изложбе посвећене секундарним скупљачима отпада и најсиромашнијем слоју нашег друштва, а њихове приче представиће стрип уметници и уметнице из Љубљане, Прага, Амстердама, Панчева и Новог Сада. Такође, изложба „Oд Невена до Бетмена“ о историји стрипа у Југославији и Србији предочиће посетиоцима колико је наша земља била и остала плодно тле девете уметности. Тим поводом, позоришна адаптација прве стрип хероине Cat Claw, настале из пера Банета Керца, а у режији чувеног холандског редитеља Мајкла Хелмерхорста, доживеће своја прва извођења у Позоришту младих, и то уз примену иновативне дигиталне сценографије.

„Визуелно, ово је позоришни приказ серије стрипова коју је Керац сместио у банкротирану асфалтну џунглу Њујорка 1980. година. У сценарију, који је написан на енглеском, али касније преведен на српски, акценат је на стриповској иконографији која се бави ‘већим од живота’ негативцима инспирисаним акционим филмовима”, каже редитељ Мајкл Хелмерхорст.

Најважнији ромски уметници и уметнице данашњице, међу којима су Зоран Таировић, албански уметник Sead Kazanxhiu, затим Нихад Нино Пушија и британска уметница Delaine La Bas, под кустоским вођењем Владана Јеремића, позвани су да представе свој рад кроз изложбу „Са друге стране слике”, док ће млади Роми и Ромкиње извести мјузикл „Мој глас путује”. Уз то, Европска престоница културе даће својеврстан омаж једном од највећих новосадских уметника који је био испред свог времена, Митру Суботићу Суби. Акценат је стављен на изложбу „Суба соба”, римејк његове композиције и музичке инсталације у копродукцији са Гораном Вејводом – The Dreambird, а тим поводом присуствоваћемо и концерту популарне бразилске певачице CéU, добитнице три Латино Гремија, која је номинована и за Греми у категорији светске музике.

Нихад Нино Пушија, Queen Kenny with two go-go dancers, Black Gay Night at SO36, Берлин-Кројцберг, 1996.

„Сав материјал који буде изложен у ‘Суба соби’ чини поставку једне будуће сталне поставке за коју се надам да ћемо успети да обезбедимо простор, јер то Нови Сад треба да има – приказ, опус једног великог уметника који овде није довољно признат, колико је у Бразилу и Европи. Мислим да то што остаје након је врло значајно, јер наш град треба да добије такав један садржај“, истакла је ауторка пројекта, Бранка Парлић.

Између осталих, у оквиру Друге? Европе публика ће уживати у World music фестивалу Pocket Globe који ће угостити светске уметнике и уметнице попут дуа из Ирана и Турске, Kayhan Kalhor i Erdal Erzincan, као и састав Bab L’ Bluz, али и у бројним другим програмима.

Фото: Владимир Величковић, Erico Toscano

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.