Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

04/10/2022
Počinje Druga? Evropa – kruna Evropske prestonice kulture kroz kulturu drugačijeg
04/10/2022

Veliko finale Evropske prestonice kulture je poslednji programski luk Druga? Evropa koji će se, od 7. oktobra do 27. novembra, baviti preispitivanjem dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti, a u okviru kojeg će neki od glavnih programa doneti inkluzivne događaje sa naglaskom na stvaralaštvo marginalizovanih grupa, predstaviti strip u novim formama, te upoznati publiku sa bogatstvom alternativnih, manjinskih, avangardnih žanrova, jezika i izraza, uz više od 430 umetnika i umetnica iz čak 38 različitih zemalja.

„Sumnja, strepnja, čak bih rekao i predrasuda su pratile Novi Sad od procesa kandidature, pa sve do statusa jedne od najboljih Evropskih prestonica kulture. Baš zato, sve što je drugačije, nedovoljno istaknuto, alternativno i nezavisno pripremali smo za kraj. I umesto upitnika i pitanja da li je ovo druga Evropa, nudimo vam usklik – ‘Ove programe ne smem propustiti!’”, istakao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković.

Neki od glavnih programa donose inkluzivne događaje sa naglaskom na stvaralaštvo marginalizovanih grupa, pa će tako Drugu? Evropu otvoriti koncert perkusionistikinje Evelin Gleni koja je gluva od dvanaeste godine, kao i nastup energičnog bečkog orkestra Black Page Orchestra, ali i izložba „Uroš Predić za sve” koja će biti otvorena 7. oktobra u Galeriji Matice sprske, a čiji partneri su uzorne evropske muzejske ustanove po pitanju pristupačnosti – Umetničko-istorijski muzej u Beču i Tifološki muzej u Zagrebu.

„Izložba ‘Uroš Predić za sve’ će biti prilagođena osobama sa oštećenjem vida putem trodimenzionalnih modela slika sa audio-opisima. Takođe, izložbu prati katalog na Brajevom pismu, kao i audio-zapis teksta kataloga. Najmlađima će delo i lik Uroša Predića biti približeni kroz novi edukativni program, dok će za mlade biti organizovane radionice stripa, kao i poseban program za osobe trećeg doba. Projekat ‘Uroš Predić za sve’ podrazumeva i inkluzivne radionice u saradnji sa organizacijom Per.Art”, istakla je upravnica Galerije Matice srpske, Tijana Palkovljević Bugarski.

Druga? Evropa će jedan važan segment posvetiti stripu, pa će se u Novom Sadu okupiti najznačajniji strip crtači i crtačice koji će, poigravajući se ovom vrstom umetnosti, od 21. do 30. oktobra u Distriktu predstaviti njene nove forme. U tom periodu, strip će biti vizuelni jezik izložbe posvećene sekundarnim skupljačima otpada i najsiromašnijem sloju našeg društva, a njihove priče predstaviće strip umetnici i umetnice iz Ljubljane, Praga, Amsterdama, Pančeva i Novog Sada. Takođe, izložba „Od Nevena do Betmena“ o istoriji stripa u Jugoslaviji i Srbiji predočiće posetiocima koliko je naša zemlja bila i ostala plodno tle devete umetnosti. Tim povodom, pozorišna adaptacija prve strip heroine Cat Claw, nastale iz pera Baneta Kerca, a u režiji čuvenog holandskog reditelja Majkla Helmerhorsta, doživeće svoja prva izvođenja u Pozorištu mladih, i to uz primenu inovativne digitalne scenografije.

„Vizuelno, ovo je pozorišni prikaz serije stripova koju je Kerac smestio u bankrotiranu asfaltnu džunglu Njujorka 1980. godina. U scenariju, koji je napisan na engleskom, ali kasnije preveden na srpski, akcenat je na stripovskoj ikonografiji koja se bavi ‘većim od života’ negativcima inspirisanim akcionim filmovima”, kaže reditelj Majkl Helmerhorst.

Najvažniji romski umetnici i umetnice današnjice, među kojima su Zoran Tairović, albanski umetnik Sead Kazanxhiu, zatim Nihad Nino Pušija i britanska umetnica Delaine La Bas, pod kustoskim vođenjem Vladana Jeremića, pozvani su da predstave svoj rad kroz izložbu „Sa druge strane slike”, dok će mladi Romi i Romkinje izvesti mjuzikl „Moj glas putuje”. Uz to, Evropska prestonica kulture daće svojevrstan omaž jednom od najvećih novosadskih umetnika koji je bio ispred svog vremena, Mitru Subotiću Subi. Akcenat je stavljen na izložbu „Suba soba”, rimejk njegove kompozicije i muzičke instalacije u koprodukciji sa Goranom Vejvodom – The Dreambird, a tim povodom prisustvovaćemo i koncertu popularne brazilske pevačice CéU, dobitnice tri Latino Gremija, koja je nominovana i za Gremi u kategoriji svetske muzike.

Nihad Nino Pušija, Queen Kenny with two go-go dancers, Black Gay Night at SO36, Berlin-Krojcberg, 1996.

„Sav materijal koji bude izložen u ‘Suba sobi’ čini postavku jedne buduće stalne postavke za koju se nadam da ćemo uspeti da obezbedimo prostor, jer to Novi Sad treba da ima – prikaz, opus jednog velikog umetnika koji ovde nije dovoljno priznat, koliko je u Brazilu i Evropi. Mislim da to što ostaje nakon je vrlo značajno, jer naš grad treba da dobije takav jedan sadržaj“, istakla je autorka projekta, Branka Parlić.

Između ostalih, u okviru Druge? Evrope publika će uživati u World music festivalu Pocket Globe koji će ugostiti svetske umetnike i umetnice poput dua iz Irana i Turske, Kayhan Kalhor i Erdal Erzincan, kao i sastav Bab L’ Bluz, ali i u brojnim drugim programima.

Foto: Vladimir Veličković, Erico Toscano

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.