Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

27/04/2022
Почињу „Заставе будућности” у Новом Саду
27/04/2022

Наредна три дана, од 28. до 30. априла, вијориће се „Заставе будућности” у Креативном дистрикту (Булевар деспота Стефана 5) у Новом Саду, где ће се више од 200 уметника и уметница из 20 земаља представити кроз готово 70 догађаја. Публика ће имати прилику да погледа чак четири изложбе, модне и циркуске перформансе и представе, да учествује у бројним радионицама и различитим активацијама, као и да посети многобројне концерте, на чак четири бине, како домаћих младих извођача и извођачица, тако и оних који долазе из Италије, Холандије, Аустрије, Естоније, Словеније, Хрватске, Луксембурга и Мађарске.

На самом почетку четири изложбе

„Заставе будућности” ће отпочети изложбом „Отићи или остати”, 28. априла од 19 сати на Субином платоу, у првој галерији на отвореном. Публика ће потом моћи да погледа изложбу дечијих радова „Цртежи путују временом” у новообновљеној Радионици у Креативном дистрикту. Фабрика ће од 19.30 часова бити место окупљања љубитеља визуелне уметности који ће се кроз изложбу „Разлике” упознати са новим савременим уметничким праксама, док ће изложба о студентском животу „Они живе” бити отворена у 20 сати у Складишту.

Џезери и Marko Louis започињу музички програм

Музички програм почеће својеврсним џез маратоном на Сцени 4, код Културне станице Лиман, где ће од 20 сати наступити састав drumbooty, а нешто касније и Arthur Possing Quartet, Any Key Trio и Kijube, док ће на Сцени 2, смештеној иза Челичане, такође од 20 сати, наступити најпре Purple is the Color, затим Hauptman, а у 22 сата Marko Louis.

Током 29. априла публици ће се на Сцени 4, од 19 сати, представити Frontline Vibers, Àbáse и Turbojazz, а 30. априла наступиће представници „новог таласа” у земљи и региону: Skier and Yeti, Пеки Пеле, Фантом, Лука Рајић, KOIKOI, Sitzpinker, Xanadu, Там, Кене Бери, Нихил, Ba$ha, Спејс Нокси, Бигру и Паја Кратак, Мицка Лифа, Зои, Piqued Jacks, Монохром, Koala Voice, Немања, Порто Морто и Шајзербитерлемон, као и YusYus, Sebastian Schund, DJ Bend, Stevie Whisper, НО Филтер и Рођени и Feloneezy.

Млади ће се уметнички изразити користећи језик театра, перфоманса и моде, и то на фестивалу примењеног позоришта „Уметност на длану” који ће се одржати у Фабрици и Бироу, на фестивалу уличног плеса „Groovin’” и циркуским радионицама и перформансима „Уравнотежи се! Циркусом до балаНСа?” у Културној станици Лиман и Лиманском парку, као и током пројекта „Повезивање кроз моду”, када ће се млади дизајнери и дизајнерке представити у Фабрици, али и у оквиру перформанса „Écoute / Expansion” француске кореографкиње Кицу Дибоа, у великој позоришној сали пословног центра НИС у Новом Саду, који је и спонзор овог несвакидашњег програма.

„Заставе будућности” фокусирају се и на активацију и едукацију младих кроз промоцију здравог начина живота уз помоћ ИДЕА покретног коктел бара, ДДОР chill out зоне, где ће се млади бавити темом културе и безбедности у саобраћају кроз јединствени Симулатор чеоног судара, као и кроз радионице које организује А1 Србија – „Бољи ваздух за све” и „Ја као дигитални уредник/уредница”, које ће водити двојица инфлуенсера, Алекса Тодоровић и Давид Павловић.

Улаз на све програме на „Заставама будућности” је слободан, осим на перформанс „Écoute / Expansion”. Карте за перформанс можете купити на свим Gigx Tix продајним местима, као и на њиховом сајту.

Подршку програму „Заставе будућности” пружили су: ИДЕА, ДДОР, А1 Србија и НИС.

Фото: Промо

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.