Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

27/04/2022
Počinju „Zastave budućnosti” u Novom Sadu
27/04/2022

Naredna tri dana, od 28. do 30. aprila, vijoriće se „Zastave budućnosti” u Kreativnom distriktu (Bulevar despota Stefana 5) u Novom Sadu, gde će se više od 200 umetnika i umetnica iz 20 zemalja predstaviti kroz gotovo 70 događaja. Publika će imati priliku da pogleda čak četiri izložbe, modne i cirkuske performanse i predstave, da učestvuje u brojnim radionicama i različitim aktivacijama, kao i da poseti mnogobrojne koncerte, na čak četiri bine, kako domaćih mladih izvođača i izvođačica, tako i onih koji dolaze iz Italije, Holandije, Austrije, Estonije, Slovenije, Hrvatske, Luksemburga i Mađarske.

Na samom početku četiri izložbe

„Zastave budućnosti” će otpočeti izložbom „Otići ili ostati”, 28. aprila od 19 sati na Subinom platou, u prvoj galeriji na otvorenom. Publika će potom moći da pogleda izložbu dečijih radova „Crteži putuju vremenom” u novoobnovljenoj Radionici u Kreativnom distriktu. Fabrika će od 19.30 časova biti mesto okupljanja ljubitelja vizuelne umetnosti koji će se kroz izložbu „Razlike” upoznati sa novim savremenim umetničkim praksama, dok će izložba o studentskom životu „Oni žive” biti otvorena u 20 sati u Skladištu.

Džezeri i Marko Louis započinju muzički program

Muzički program počeće svojevrsnim džez maratonom na Sceni 4, kod Kulturne stanice Liman, gde će od 20 sati nastupiti sastav drumbooty, a nešto kasnije i Arthur Possing QuartetAny Key Trio i Kijube, dok će na Sceni 2, smeštenoj iza Čeličane, takođe od 20 sati, nastupiti najpre Purple is the Color, zatim Hauptman, a u 22 sata Marko Louis.

Tokom 29. aprila publici će se na Sceni 4, od 19 sati, predstaviti Frontline Vibers, Àbáse i Turbojazz, a 30. aprila nastupiće predstavnici „novog talasa” u zemlji i regionu: Skier and YetiPeki PeleFantomLuka RajićKOIKOISitzpinkerXanaduTamKene BeriNihilBa$haSpejs NoksiBigru i Paja KratakMicka LifaZoiPiqued JacksMonohromKoala VoiceNemanjaPorto Morto i Šajzerbiterlemon, kao i YusYusSebastian SchundDJ BendStevie WhisperNO Filter i Rođeni i Feloneezy.

Mladi će se umetnički izraziti koristeći jezik teatra, perfomansa i mode, i to na festivalu primenjenog pozorišta „Umetnost na dlanu” koji će se održati u Fabrici i Birou, na festivalu uličnog plesa „Groovin’” i cirkuskim radionicama i performansima „Uravnoteži se! Cirkusom do balaNSa?” u Kulturnoj stanici Liman i Limanskom parku, kao i tokom projekta „Povezivanje kroz modu”, kada će se mladi dizajneri i dizajnerke predstaviti u Fabrici, ali i u okviru performansa „Écoute / Expansion” francuske koreografkinje Kicu Diboa, u velikoj pozorišnoj sali poslovnog centra NIS u Novom Sadu, koji je i sponzor ovog nesvakidašnjeg programa.

„Zastave budućnosti” fokusiraju se i na aktivaciju i edukaciju mladih kroz promociju zdravog načina života uz pomoć IDEA pokretnog koktel bara, DDOR chill out zone, gde će se mladi baviti temom kulture i bezbednosti u saobraćaju kroz jedinstveni Simulator čeonog sudara, kao i kroz radionice koje organizuje A1 Srbija – „Bolji vazduh za sve” i „Ja kao digitalni urednik/urednica”, koje će voditi dvojica influensera, Aleksa Todorović i David Pavlović.

Ulaz na sve programe na „Zastavama budućnosti” je slobodan, osim na performans „Écoute / Expansion”Karte za performans možete kupiti na svim Gigs Tix prodajnim mestima, kao i na njihovom sajtu.

Podršku programu „Zastave budućnosti” pružili su: IDEADDORA1 Srbija i NIS.

Foto: Promo

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.