Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

20/04/2016
Потписан протокол о сарадњи између Града Новог Сад и Универзитета у Новом Саду
20/04/2016

Током званичне посете ректорату и разговора између ректора Универзитета Проф. др Душана Николића и члана Градског већа задуженог за културу Вање Вученовића, изведен је заједнички закључак да је потребно успоставити чвршћу сарадњу између Града Новог Сада и Универзитета у Новом Саду и то не само у области образовања већ и у области заједничког планирања укупног друштвеног, економског и културног развоја града у целини. У разговору је констатовано да живимо у времену у коме знање и креативност имају пресудну улогу у стварању нове вредности, што се касније одражава на укупно благостање читаве заједнице. Нови Сад је универзитетски град и град младих који првенствено, кроз квалитетно високо образовање, нове информационе технологије и развијен предузетнички дух, треба да се укључе у друштвене токове и преузму део одговорности за напредак заједнице у којој живе.

Састанку је присуствовао Програмски директор пројекта Нови Сад 2021 Проф. др Момчило Бајац који је позвао ректора Универзитета да се ова висока школска институција са свим својим капацитетима актитвно укључи у пројекат Европске престонице културе. Тим поводом Универзитет у Новом Саду укључиће се у Универзитетску мрежу европских престоница културе чиме ће се унапредити међууниверзитетска сарадња у контексту пројеката, у вези са кандитатуром Новог Сада за Европску престоницу културе.

 

potpisivanje1
Ректор Универзитета Проф. др Душан Николић и члан Градског већа задужен за културу Вања Вученовић

 

На крају састанка договорено је да се сачини Протокол о сарадњи Града Новог Сада и Универзитета у Новом Саду у коме би у оквиру надлежности Града и Универзитета били успостављени различити облици сарадње од обостраног интереса.

Данас су, као резултат тога, у Свечаној сали Градске куће, у 10 часова, члана Градског већа задужен за културу Вања Вученовић и ректор Универзитета Проф. др Душан Николић потписали Протокол о сарадњи.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.