Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

03/10/2022
Позив уметницима из Новог Сада да учествују у програму Веспрем-Балатон 2023
03/10/2022

Нови Сад као актуелна Европска престоница културе наставља сарадњу са градовима који ће титулу наследити у 2023. години, омогућавајући новосадским уметницима и уметницама да се укључе у програме будућих културних престоница. БАЛАТОРИУМ, уметничко-научни пројекат који је део програма Веспрем-Балатон 2023, Европске престонице културе из Мађарске, покреће резиденцијални програм за 2023. годину за уметнике и уметнице који раде у различитим уметничким областима и медијима.

Пројекат БАЛАТОРИУМ ће, кроз јединствене културне програме и друге релевантне садржаје, представити кључне еколошке изазове који се тичу језера Балатон и читавог региона. Циљ резиденције је промоција дијалога између уметности и науке кроз сарадњу истраживача и истраживачица, стручњака и стручњакиња и еколога и еколошкиња активних у региону Балатона са уметницима и уметницама који ће на основу истраживања специфичних за локацију и контекст, а у складу са сопственом праксом и методологијом рада, стварати нова уметничка дела.

Резиденција подразумева двонедељни боравак у Мађарској који је планиран за другу половину априла, а радови који том приликом настану биће изложени у августу током БАЛАТОРИУМ Недеље екологије и културе.

Уметници и уметнице из Новог Сада, као појединци и појединке или као уметнички парови, могу се пријавити на balatorium.residency@pad.network до 30. октобра 2022. године у поноћ. Кандидати и кандидаткиње ће о резултатима бити обавештени до 20. новембра ове године. Све информације о условима за пријаву, трошковима које домаћини покривају, као и о садржају саме апликације заинтересовани и заинтересоване могу пронаћи овде.

Фото: Frankfurt Photographer

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.