Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

03/10/2022
Poziv umetnicima iz Novog Sada da učestvuju u programu Vesprem-Balaton 2023
03/10/2022

Novi Sad kao aktuelna Evropska prestonica kulture nastavlja saradnju sa gradovima koji će titulu naslediti u 2023. godini, omogućavajući novosadskim umetnicima i umetnicama da se uključe u programe budućih kulturnih prestonica. BALATORIUM, umetničko-naučni projekat koji je deo programa Vesprem-Balaton 2023, Evropske prestonice kulture iz Mađarske, pokreće rezidencijalni program za 2023. godinu za umetnike i umetnice koji rade u različitim umetničkim oblastima i medijima.

Projekat BALATORIUM će, kroz jedinstvene kulturne programe i druge relevantne sadržaje, predstaviti ključne ekološke izazove koji se tiču jezera Balaton i čitavog regiona. Cilj rezidencije je promocija dijaloga između umetnosti i nauke kroz saradnju istraživača i istraživačica, stručnjaka i stručnjakinja i ekologa i ekološkinja aktivnih u regionu Balatona sa umetnicima i umetnicama koji će na osnovu istraživanja specifičnih za lokaciju i kontekst, a u skladu sa sopstvenom praksom i metodologijom rada, stvarati nova umetnička dela.

Rezidencija podrazumeva dvonedeljni boravak u Mađarskoj koji je planiran za drugu polovinu aprila, a radovi koji tom prilikom nastanu biće izloženi u avgustu tokom BALATORIUM Nedelje ekologije i kulture.

Umetnici i umetnice iz Novog Sada, kao pojedinci i pojedinke ili kao umetnički parovi, mogu se prijaviti na balatorium.residency@pad.network do 30. oktobra 2022. godine u ponoć. Kandidati i kandidatkinje će o rezultatima biti obavešteni do 20. novembra ove godine. Sve informacije o uslovima za prijavu, troškovima koje domaćini pokrivaju, kao i o sadržaju same aplikacije zainteresovani i zainteresovane mogu pronaći ovde.

Foto: Frankfurt Photographer

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.