Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
spens

Објављено:

10/02/2022
Премијерни снимци изградње Новог Сада – Нова изложба о граду на СПЕНС-у
10/02/2022

Изложба која ће на потпуно нов начин представити урбанистички развој Новог Сада под називом „Нови Сад – Модерни град” биће отворена у суботу, 12. фебруара, у 18 часова и то на СПЕНС-у, једним од симбола модернистичке архитектуре града.Мултимедијална архитектонска изложба осрвће се на процесе индустријализације града, радикалних инфраструктурних промена, нових простора за живот у граду, као и на места на којима се успостављао друштвени живот грађана у другој половини 20. века.

Главни садржај изложбе представља сажетак вишегодишњег истраживања модернизације Новог Сада, прилагођен широј публици, док ће публикација која прати овај пројекат бити вредан допринос у просторном истраживању Новог Сада. „Нови Сад – Модерни град” је пројекат који се не осврће на прошлост са носталгијом и идеализацијом, већ са жељом да разумемо процесе који су обликовали град, онаквим какав је данас.

Ноби Сад Модеран Град

Пројекат истражује, открива и интерпретира све наративе о модернизацији Новог Сада, како бисмо, лишени идеолошких одредница повезали све карике у ланцу просторног развоја града. Кроз шест прича праћених до сада неприказаним, архивским снимцима изградње града, објасниће се сви кључни процеси који су креирали модерност Новог Сада.

Изложба ће бити смештена у холу бр. 8 (улаз из правца Радничке улице) и отворена све до 26. фебруара.

Пројекат реализује База – платформа за просторне праксе, у сарадњи са Ефемера колективом и Друштвом архитеката Новог Сада. Изложба се реализује у оквиру другог програмског лука „Сеобе”, којим се наставља низ културних догађаја у оквиру пројекта Европске престонице културе.

Аутори пројекта: др Драгана Константиновић, Слободан Јовић, Маја Момиров, др Миљана Зековић, др Вишња Жугић и Бојан Стојковић.

Укупно осам изложби о Новом Саду током фебруара и марта

Поред изложбе „Нови Сад – Модерни град”, током фебруара и марта, у оквиру програмског лука „Сеобе”, још седам изложби представиће историју града, сагледану из најразличитијих аспеката, што је јединствен програм у овогодишњој Европској престоници културе.

Куриозитет је међусобна удаљеност свих изложби, које су постављене претежно у центру града, што омогућава лакши обилазак свих поставки и стварање јединствене приче о Новом Саду.

Изложбе које су већ отворене су „Акценти – Нови Сад” у Музеју Града Новог Сада, „Тамо где сеоба завршава – од римске Панонијe до данашње Војводине” у Музеју Војводине, затим  „Нови Сад, гитара, свет” у Културној станици Еђшег, „Миграције народа на подручју Бачке и Баната у 18. и 19. веку, кроз одабране документе Бачкободорошке, Тамишке и Тонталске жупаније” у Архиву Војводине, а од данас, 10. фебруара и „Дневници сеоба: записи о новосадским породицама” у Галерији „Прометеј”.

мапа

У наредном периоду биће отворене још три, и то 20. фебруара у оквиру пројекта „Стогодишњица колонизације Војводине 1921–1941 и седамдесетпетогодишњица колонизације 1945–1948” у Културном центру Новог Сада у чијем склопу су изложбе „Преци и потомци” и Сељачка земљорадничка задруга Херцеговина”, затим изложба „Сеобе душа – Нови Сад кроз књигу”, која ће бити у марту у оквиру посебне програмске целине „Сеобе душа”, чији је партнер Новосадски сајам, где ће се програм и реализовати, а за који су подршку пружиле компаније „Глобос осигурање” и „Дијамант” ДОО.

Програмски лук „Сеобе“ све до 20. марта бави се позитивним утицајем миграција на креирање културне слике једног поднебља и уметности која проналази инспирацију у томе. На више од 300 културних догађаја и активности, представиће се око 130 уметника, од чега чак 90 европских.

Више детаља о програмима у оквиру пројекта Европске престонице културе, сатницама, улазницама и локацијама, као и програмску књигу, можете пронаћи на званичном сајту: novisad2022.rs.

Фото: Владимир Величковић

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.