Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
muzej vojvodine

Објављено:

27/01/2022
Привремена измена саобраћаја поводом програма у оквиру прославе Дана Града
27/01/2022

Поводом истовременог отварања две изложбе у два музеја – Музеју Војводине и Музеју Града Новог Сада, које ће испричати једну нову причу о Новом Саду, поводом прославе Дана Града 1. фебруара, привремено ће бити измењен режим саобраћаја у самом центру града.

Привремена измена саобраћаја ступа на снагу у циљу безбедног и одговорног постављања сценографије, односно моста који ће повезати два музеја и на својеврстан начин увести Новосађане и њихове госте у иновативан приступ историји Новог Сада, који ће понудити две изложбе ове две значајне културне институције у Новом Саду.

Привремена измена саобраћаја одређује се у делу улице Жарка Васиљевића, наспрам зграде Музеја Војводине, од Дунавске улице до прилаза Тргу републике, односно улаза на Рибљу пијацу, за време отварања изложби у оба музеја, поводом прославе Дана Града.

Привремена измена режима саобраћаја важиће од суботе, 29. 1. 2022, од 8 часова до среде, 2.2.2022, до 20 часова.

музеј града новог сада

Изложбе „Тамо где сеоба завршава – од римске Панонијe до данашње Војводине” Музеја Војводине и „Акценти – Нови Сад” Музеја Града Новог Сада, уједно ће означити почетак новог програмског лука „Сеобе” у оквиру пројекта Европске престонице културе. Спајање програма и удруживање капацитета две значајне установе културе, у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе” омогућиће имплементацију најбољих пракси европске културне политике, а Нови Сад тиме потврдити своју улогу културног центра региона.

Изложба „Тамо где сеоба завршава – од римске Панонијe до данашње Војводине” Музеја Војводине осмишљена је на иновативан начин, до сада невиђен у музејској пракси наше земље, а сваки део детаљно је разрађен и презентован синергијом науке, културе и различитим видовима савремене уметности.

У жељи да Новосађани и њихови гости упознају свој град на другачији начин, прелазак из периода дуге римске владавине, преко 18. века, па све до 20. века, биће овенчан мостом који ће се налазити у улици Жарка Васиљевића и који ће водити до изложбе „Акценти – Нови Сад”, Музеја Града Новог Сада. Ова изложба замишљена је као мултимедијална платформа коју ће, симболично, чинити 22 целине – 22 акцента.

Улаз на изложбе 1. фебруара биће бесплатан за све посетиоце, а од 2. фебруара, улазнице ће бити наплаћиване по редовним ценама музеја.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају епидемиолошких мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима.

Детаљан програм, програмску књигу и све информације у вези са догађајима у години титуле Европске престонице културе можете пронаћи на сајту пројекта: novisad2022.rs  

Фото: Владимир Величковић

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.