Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

12/03/2017
Резултати рада на почетку пројекта „Нови Сад 2021“
12/03/2017

Иако је 2017. година за пројекат „Нови Сад 2021“ нулта година која је усмерена ка успостављању правила рада и стабилне организационе структуре, запослени у Фондацији „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ су у периоду од оснивања Фондације 5. јануара до краја фебруара реализовали велики број активности у циљу спровођења једног од најзначајнијих културних пројеката и најуспешније иницијативе Европске уније – Европска престоница културе.

Током јануара стручни тим Фондације задужен за област партиципативности, инклузије и едукације у највећој мери радио је на припреми Плана рада, као и изради акционих планова и стратегија, а све у циљу усвајања Плана рада Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ са финансијским планом. Том приликом детаљно су прегледани сви пројекти наведени у Апликационој књизи и састављен ужи списак пројеката који би требало да се реализују током 2017. године. На основу одабраних пројеката, креиране су програмске активности у области партиципативности, инклузије и едукације.

Стручни тим Фондације за област партиципативности, инклузије и едукације имао је више од 120 активности. Између осталог, одржан је низ састанака на којима су успостављена стратешка партнерстава са новосадским Студентским културним центром, тимом Омладинска престонице Европе – ОПЕНС 2019, Удружењем грађана “Инжењери заштите животне средине”, Филозофским факултетом.

На међуанродном плану, чланови стручног тима за међународну сарадњу и ЕУ фондове приредили су сусрете међународним организацијама као што су EURODOC, Јапанска фондација, Факултет политичких наука, социологије и комуникација на Западном универзитету у Темишвару.

Tакође, међу активностима на међународном плану, требало би истаћи учешће руководиоца сектора за међународну сарадњу Вука Радуловића на Дунавској конференцији на којој је представио концепт „Нови Сад 2021“ и упутио позив за сарадњу културним организацијама из Дунавског региона у оквиру програмске линије DanubiaNS. Инострани саветник пројекта „Нови Сад 2021” Петр Шимон учествовао је у Будимпешти на конференцији „Beyond the Obvious/ Europe, quo vadis“ где је у име Фондације представио је концепт „Нови Сад 2021“ и пројекат Youth Creative Polis. Укупно је остварена комуникација са 12 ЕПК пројеката, одржано 20 састанака и повезало са 15 нових културних организација из Дунавског региона. Стручни тимови Сектора за међународну сарадњу и ЕУ фондове учествовали су у повезивању, комуникацији и подношењу апликација за шест међународних пројеката. Томе треба додати и да је стручни тим Фондације написао апликације за два пројекта у другом позиву за пројекте у оквиру прекограничне сарадње Мађарска-Србија. Један пројекат је за Природно-математички факултет Culture on the palm – Palmculture, а други за ШОСО Милан Петровић Soundbeam.

Од јануара до марта, представници Сектора за међународну сарадњу одржали су више састанака са великим бројем представника различитих локалних и интернационалних организација и институција, а састанци су се одржавали, како уз физичко присуство, тако и путем средстава електронске комуникације. Реч је о састанцима са представницима Европске комисије и Панела, других ЕПК – Пафос 2017, Вроцлав 2016, Печуј 2010, Ријека 2020, затим са локалним актерима, представницима Министарства културе, са амбасадама Пољске, Словачке и Кипра, Владом региона Доње Аустрије, Деском Креативна Европа, српским професионалцима у култури који живе и раде у иностранству, и многим другим актерима.

Уметнички концепт пројекта „Нови Сад 2021“, према сугестијама чланова Панела Европске комисије, биће коначно дефинисан након избора уметничког директора Фондације. Фондација је започела неке припремне активности у циљу сагледавања потреба за набавком мултимедијалне опреме за имплементацију уметничких активности, пре свега за пројекте Дунавска променада, Нова година, Дан Европе и Парк скулптура на Тргу галерија.

За потребе имплементације активности, које су преузете као обавеза у виду добијене титуле ЕПК, а у складу с Апликационом књигом, током 2017. године биће имплементирани истраживачки и евалуациони пројекти и активности. Током јануара и фебруара прикупљени су улазни подаци потребни за спровођење јавне набавке за евалуационе и истраживачке активности. Након тога, у наредном периоду, могу се очекивати и конкретне активности у овој области.

Током јануара и фебруара, стручни тим Фондације задужен за комуникацију и маркетинг у највећој мери радио је на стратегији интерне и екстерне комуникације, спонзорских пакета и пројекта Култ:Тура. У том периоду забележено је више од 490 објава у домаћим и регионалним медијима, као и на сајту, Фејсбук, Твитер и Инстаграм профилима „Нови Сад 2021“.

У циљу стратешког планирања, одржан је састанак чланова Фондације на ком је представљен урбанистички план реконструкције некадашњег индустријског комплекса „Петар Драпшин“, који би требало да буде претворен у, на овим просторима, јединствени центар за младе и креативне људе под називом Омладински креативни полис (енг. Youth Creative Polis). Тим је разматрао начине на који ће се успоставити сарадња са тренутним корисницима тих простора и заинтересованом јавношћу. Тај састанак инициран је јавном расправом која је одржана 8. фебруара 2017. у Плавој сали Скупштине града Новог Сада, када је јавности представљен урбанистички план. Састанак је био веома посећен од стране различитих интересних група.

Поред свега наведеног, директор Фондације Немања Миленковић имао је већи број медијских наступа и гостовања, од којих посебно истичемо представљање културних и туристичких потенцијала кинеским инвеститорима у Амбасади Кине у Београду, као и сусрет са легендарним америчким глумцем Џоном Севиџом, познатим по главној улози у филму Коса, који је дао пуну подршку Фондацији „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.