Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
риголето

Објављено:

09/09/2020
Мултимедијално извођење „Риголета” под ведрим небом у Новом Саду поставило нове стандарде културних догађаја у доба пандемије
09/09/2020

Нови Сад, будућа Европска престоница културе, у понедељак увече је, у оквиру Калеидоскопа културе као једног од носећих програма пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”, својим суграђанима поклонио мултимедијални спектакл – извођење опере Риголето на отвореном, испред новосадског Чешког магацина, споменика културе историјског наслеђа овог града.

Уз видео-пројекцију на фасади дугој 50 метара, која је за ову прилику оживела као сценографија чувене опере, „Риголето” је у условима пандемије представљен и публици широм света путем онлајн стрима на каналима пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” и преноса уживо на националном јавном сервису. Извођење опере на отвореном реализовано је у копродукцији са најстаријим српским театром, новосадским Српским народним позориштем, под диригентском палицом Аргентинца Луиса Горелика и у режији Александра Николића.

Овај догађај уједно је представио и завршницу четвородневног отварања Калеидоскопа културе, као једног од носећих програма предстојеће године титуле, која се, на основу предлога Европске комисије, по свему судећи, помера за 2022, уместо првобитно најављене 2021. године услед пандемије Ковида-19.

Отварање Калеидоскопа културе у Новом Саду ове године представљено је на простору Великог Лимана, новосадског дистрикта који се тренутно, у склопу припрема за годину титуле, трансформише из запуштеног индустријског комплекса у центар новосадске уметничке продукције и савременог стваралаштва. Калеидоскоп културе, као пројекат културе заједништва, током наредних пет недеља ће представити пет врста уметности, а акценат је стављен на креирање нове публике и децентрализацију културних садражаја.

Након Марибора (2012) и Ријеке (2020), Нови Сад је трећи град са подручја бивше Југославије који је проглашен Европском престоницом културе, а један од првих градова из земаља кандидата за ЕУ који је освојио ову престижну титулу.

Након избијања пандемије коронавируса, Нови Сад је изразио солидарност са Ријеком и Галвејом, престоницама културе 2020. године и подржао њихово продужавање године титуле до 2021. године. Титула Европске престонице културе није важна само за град који је носи, већ представља пројекат од националног значаја и платформу за повезивање градова на регионалном и европском нивоу.

 

Фото: В. Величковић, Ј. Ивановић

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.