Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

29/09/2023
Калеидоскоп културе представља три несвакидашње уметничке поставке у оквиру недеље визуелне уметности
29/09/2023

Новосадски Калеидоскоп културе сутра, у својој трећој недељи, посвећеној визуелној уметности, представиће Новосађанима и Новосађанкама највећу изложбу дела најзначајнијих српских визуелних уметника „Од Коњовића до Марине Абрамовић“, затим, до сада, невиђену поставку, која, по први пут прича причу о индустријском наслеђу једног простора „Дух места – први век Дистрикта“, као и највећу интерактивну инсталацију на просторима Србије и прву топлотну интерактивну скулптуру на свету „Срце“. Свечано отварање ове три несвакидашње уметничке поставке одржаће се сутра у Дистрикту са почетком у 19 часова.

Путеви српске уметности

Сава Шумановић, Милан Коњовић, Миленко Шербан, Зора Петровић, Милена Павловић Барили, Оља Ивањицки, Мића Поповић, Владимир Величковић, Марина Абрамовић, Каталин Ладик, Раша Тодосијевић, само су неки од имена чија ће се дела наћи на изложби „На путевима српске уметности 1923 – 2023: Од Коњовића до Марине Абрамовић“, Галерије БелАрт. Према концепту аутора, ликовног критичара Саве Степанова, изложба која ће по први пут на једном простору какав је Дистрикт, обухватити толики број дела највећих српских уметника, замишљена је као преглед најзначајнијих збивања у српској модерној уметности током протеклих сто година.

Изложба „На путевима српске уметности 1923 – 2023: Од Коњовића до Марине Абрамовић“ биће отворена од 30. септембра до 30. октобра у простору Радионица у Дистрикту.

Изложба о првом веку Дистрикта

„Дух места – први век Дистрикта“ је мултимедијална изложба и стална поставка која драматизује и тематизује простор Дистрикта кроз време. Некадашњи индустријски комплекс, данашњи центар савремене уметности, Дистрикт је током последњих стотину година прешао несвакидашњи пут, који је овај простор у многочему одредио. Тај пут је уједно инспирација, али и окосница изложбе која уметничким и сценским средствима, а користећи се методама сценског дизајна, публици настоји испричати мало познату причу.

default

Сви посетиоци ће мултимедијалну изложбу „Дух места – први век Дистрикта“ моћи да погледају у Дистрикту од 30. септембра.

Интерактивно Срце Дистрикта

Срце је монументална скулптура, ауторке др Милијане Комад, инспирисана концептом синхроницитета, јединства и љубави. Израђена од висококвалитетног нерђајућег челика, са силиконском површином која симулира кожу људског срца, ова интерактивна скулптура ће кроз своју интерактивност ојачати осећај повезаности међу људима. Једна од посебности које чине Срце изузетним су сензори смештени у самој скулптури, који омогућавају да, када више људи додирује скулптуру истовремено, срце јаче куца. Скулптура ће привући пажњу и својом импозантном величином од 5 метара висине и 3 метра ширине.

Интерактивна скулптура „Срце“ биће представљена свим посетиоцима од 30. септембра до 10. октобра у објекту Производња у Дистрикту.

Сви заинтересовани имаће прилику да у Дистрикту до 1. октобра погледају Изложбу фотографија Владимира Величковића на којој је приказана ретроспектива најважнијих догађаја у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ кроз више од 300 радова.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка.

Више информација о овогодишњем Калеидоскопу културе можете пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.