Претрага
Close this search box.

PET KULTURNIH SREDIŠTA NOVOG SADA

od 17. veka: Petrovaradinska tvrđava sa Podgrađem / Barokni dragulj Novog Sada

Gotovo čitav vek gradilo se jedno od najvećih evropskih utvrđenja, a u naredna dva nastale su njegova čudesna istorija i legende koje nadilaze svako vreme.

O tome ponosno svedoči Petrovaradinski sat koji obrnutim kazaljkama pokazuje šta su vekovi doneli: da mala varoš nastala uz tvrđavu postane grad. Utvrde i kasarne sada su dom Muzeja Grada Novog Sada i Akademiji umetnosti, ateljeima i galerijama, a bedemi i vojni šančevi scenografija za jedan od najboljih muzičkih festivala u Evropi. U 21. veku Tvrđava je domaćin najznačajnijim svetskim imenima pop kulture, a polovinom 20. veka ugostila je legende Holivuda: Klinta Istvuda, Donalda Saterlenda, Berta Lankastera i Entonija Kvina.

Titulom Evropske prestonice kulture, Petrovaradinska tvrđava sa Podgrađem započinje obnovu koju je čekala vekovima unazad, a Gibraltar na Dunavu i barokni dragulj Novog Sada polako ostvaruje i viziju Monmartra na Dunavu.

od 18. veka: Almaški kraj / Romantični duh grada

Jedinstvene u Novom Sadu, uske, krivudave ulice Almaškog kraja odaju utisak najsevernijeg mediteranskog grada. Ponosni na svoje duhovno, kulturno i industrijsko nasleđe, stari Almašani, kao najstariji Novosađani, uvek su išli korak ispred vremena.

U njihovom kraju živela su najveća imena našeg romantizma, Zmaj i Laza Kostić, a pesnički duh očuvao se u nazivima ulica najstarijeg novosadskog kraja.

Baš ovde se nalaze najveća pravoslavna crkva u Novom Sadu, Akademija umetnosti, radionice Srpskog narodnog pozorišta i Arhiva Grada Novog Sada, ali i jedna od najstarijih nevladinih organizacija u Evropi, Matica srpska.

Ranije pokrenute inicijative ostvarene su uz titulu Evropske prestonice kulture – Almaški kraj i zvanično postaje dragocenost grada i 2022. godinu dočekuje kao zaštićena kulturno-istorijska celina, a dva veka stara fabrika za bojenje svile obnovljena je kao Kulturna stanica Svilara. Sa svojim autentičnim dimnjakom, Svilara je danas orijentir i ponos Novosađana.

od 19. veka: Centar grada / Srpska Atina

Centar grada je i danas središte kulture Novog Sada, gde se na svakom koraku sreću galerije, muzeji, biblioteke i pozorišta. Ovde su se tokom 19. veka okupljali najveći srpski intelektualci i umetnici stvarajući Srpsku Atinu. Istu onu, koja će u 20. i 21. veku Novosađanima predstaviti majstore pisane reči: Tagoru, Ljosu, Pamuka i Handkea i muzičke virtuoze Rubinštajna, Ojstraha, Luja Armstronga i Četa Bejkera.

Dočekujući titulu Evropske prestonice kulture, ovde je stvoren i Doček – jedinstvena proslava dve Nove godine u Evropi. Slaveći interkulturalnost, Novi Sad obeležava dva računanja vremena, dva kalendara i dva pisma kroz izvođačku i vizuelnu umetnost.

Za samo četiri godine Doček je programom, produkcijom, ali i umetničkim kvalitetom, pozicionirao Srpsku Atinu kao buduću Evropsku prestonicu kulture. Zato su 13. januar i 31. decembar 2022. godine odabrani za termine svečanog otvaranja, odnosno zatvaranja godine titule.

od 20. veka: Veliki Liman / Novi pogon stvaralaštva

Zahvaljujući Evropskoj prestonici kulture Novosađani ponovo otkrivaju istoriju i ime srpskog Liverpula – Veliki Liman.

Spajanjem industrijskog nasleđa, kulture i sporta, Veliki Liman će početi da priča svojih Sto godina samoće, jer baš ovde je u 20. veku nastao moderni Novi Sad.

Na plažama Velikog Limana sretao se mladi ljubavni par naučnika, Mileva Marić i Albert Ajnšajn, ali su se tokom Novosadske racije rastajale čitave porodice, nestajući ispod zaleđenog Dunava.

Gde je monarhija gradila industriju kao rezultat preduzimljivog duha građanskog društva, republika ju je u ime naroda oduzimala, dajući je na upravljanje radničkoj klasi.

Gde su u dva bombardovanja tokom 20. veka nestajali fabrike i mostovi, nicali su šampioni u sportu i znanju.

Tokom 2022. godine u novom centru stvaralaštva na Velikom Limanu, u obnovljenoj Fabrici, Radionici, Čeličani, Cinkari, Gvožđari i drugim zaboravljenim prostorima, spojiće se industrijsko nasleđe, umetnost i kultura.

21. vek Mreža kultrunih stanica / Kultura svuda i do svih

I konačno, jedan od pokazatelja da je Novi Sad grad koji kulturu živi, jeste i mreža kulturnih stanica. Ovaj jedinstveni model u Evropi čine kako novi, tako i obnovljeni prostori za kulturu u svim delovima grada, a svi sugrađani postaju uključeni u ostvarivanje vizije za Početak novog. Sada!

Buduća Evropska prestonica kulture već u fazi pripreme je dovela kulturu svuda i do svih: trenutno osam kulturnih stanica doprinelo je širenju sadržaja i preispitivanju kulturnog identiteta Novog Sada.

Svilara, Eđšeg, Barka, Mlin, Bukovac, Rumenka, OPENS i pokretna Kulturna stanica Karavan, postali su ne samo centri dešavanja, nego i omiljena mesta za neformalna okupljanja sugrađana, koja čuvaju autentičnost svog kraja. Time se trajno menja kulturna mapa Novog Sada, jer novi prostori čine još jednu mikrodestinaciju koja se mora posetiti, dok kultura u Novom Sadu postaje način života.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.