Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

16/06/2021
Projekat „Znamenite žene u nauci i kulturi“ u maju 2022. godine
16/06/2021

U cilju proširivanja prekogranične turističke ponude i stvaranjem zajedničke turističke rute od Novog Sada do Segedina, koja će povezati znamenite žene u nauci i kulturi, predstavljen je projekat „Znamenite žene u nauci i kulturi: dizajniranje iskustva kroz zajedničku turističku rutu i proizvod“ koji će biti realizovan u 2022. godini.

Ovaj projekat predstavlja svojevrstan uvod u godinu kada će Novi Sad poneti prestižnu titulu Evropske prestonice kulture i programski luk „Heroine“ kojim se zapravo otvara prostor za predstavljanje i vrednovanje novosadske, po svemu sudeći jedne od najznačajnijih ženskih scena na Balkanu, koja je od velikog značaja i u širem evropskom kontekstu.

Projekat će obuhvatiti dve velike multimedijalne stalne izložbe koje će biti održane u maju mesecu naredne godine – Mileva Marić Ajnštajn u Novom Sadu i izložbu posvećenu važnim ženskim figurama u Segedinu – fotografkinji Manci Bek, slikarki Nani Kukovec i bibliotekarki Agoti Fišhof.

„Znamenite žene u kulturi i nauci, veoma su značajne po tome što su u svoje vreme, stajale rame uz rame uz muškarce i delovale su u svojim poljima: nauci, kulturi i umetnosti. Povodom 8. marta imali smo izložbu „Značajne žene Novog Sada“ i na taj način, predstavili smo delić saradnje koja nam sledi sa Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kutlure“ u godini titule. Pored turističke rute, imaćemo i mobilnu aplikaciju koja će moći da poveže sve znamenite žene na ovom podneblju“, istakla je direktorka Muzeja grada Novog Sada Vesna Iković.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić kaže da ovaj projekat, osim što će doprineti podizanju svesti o značaju ovih žena za istoriju i kulturu oba regiona, osnažiće odnose između dve države kroz promociju zajedničkih kulturnih vrednosti i nasleđa.

„Ovo je još jedan pokazatelj da je kultura važno polje života koje povezuje ljude, dva grada – Novi Sad i Segedin, dve države – Srbiju i Mađarsku i drago mi je da ćemo zajednički kroz sinergiju povezivanja, umrežavanja i dobru saradnju realizovati sve ono što je projektom i predviđeno. Svakako kada je Novi Sad u pitanju i aktivnost Muzeja grada Novog Sada, u saradnji sa Evropskom prestonicom kulture jeste da smo mi već godinama voljni da na najbolji mogući način pripremimo izložbu o Milevi Marić Ajnštajn i kroz redovne aktivnosti muzeja i pripreme projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, a sad i u saradnji sa partnerima iz Evropske unije“, istakao je Rožić.

Direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković, istakao je da je ovaj projekat uvertira u ono što Novosađane čeka naredne godine, kroz programski luk „Heroine“, koji podstiče i promoviše žensku kulturu, umetnost i stvaralaštvo, oživljava žensko istorijsko nasleđe zarad ravnopravnijeg društva.

„Pomenuta je već izložba o Milevi Marić Ajnštajn čije će stvaralaštvo u nauci, prvi put na pravi način biti prezentovano i dati pravi podstrek i nekim budućim generacijama. Ne treba zaboraviti ni tri heroine kojima ćemo posvetiti ovaj programski luk, a to su Marija Trandafil, ne samo mecena umetnosti i kulture, već i dobrotvorka, Milica Stojadinović Srpskinja, srpska Jovanka Orleanka koja je i pesnikinja i prva ratna reporterka, prevodilac, konačno Milica Tomić, aktivistkinja i usudiću se da kažem i neka vrsta iskre feminizma. One će biti predstavljene na jedan drugačiji način, kroz umetnost i kulturu, ali i humanističke nauke“, rekao je Milenković.

Projekat „Znamenite žene u nauci i kulturi: dizajniranje iskustva kroz zajedničku turističku rutu i proizvod“ je IPA projekat prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije, koji će realizovati Muzej grada Novog Sada, uz podršku grada Novog Sada i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Povezane vesti >

Povezane vesti >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.