Претрага
Close this search box.
Japanese Artists

Objavljeno:

19/06/2021
Putem muzike kroz svet: Japanske umetnice u Novom Sadu u okviru Projekta 22
19/06/2021

Od Japana do Novog Sada, uz brojne nagrade na nacionalnim takmičenjima, a potom i međunarodne nastupe, kao članice mnogobrojnih orkestara i ansamblova  dve japanske umetnice violinistkinja Kana Matsui i flautiskinja Mutsumi Ito stigle su i do buduće Evropske prestonice kulture i to u okviru aktuelnog Projekta 22, koji zajedno predstavljaju Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i Festival NEO – neklasični festival klasične muzike.

Kako je Projekat 22 zamišljen kao uvertira u godinu titule Evropske prestonice kulture i simbolično predstavlja osam programskih lukova planiran za 2022. godinu, nastup ove dve muzičarke, koje su se zarad umetnosti otisnule iz svoje zemlje u svet, predstavlja programski luk Seobe. Planiran od 1. februara do 14. marta, ovaj programski luk staviće akcenat upravo na kretanje stanovništva kao izvora kulturnog, umetničkog i kreativnog izražavanja i sagledavanje pozitivnih posledica migracija.

Njihov koncert zakazan je za nedelju, 20. jun sa početkom u 19 časova, u Galeriji Matice srpske, gde će Kana i Mutsumi svirati zajedno sa još troje renomiranih umetnika – Đerđ Ač (viola), Šinosuke Inugai (klavir) i Irena Josifoska (violončelo), a koji su takođe krenuli putem muzike iz matičnih zemalja dalje u svet.

Učestvujete u Projektu 22 koji će predstaviti koncept programa Evropske prestonice kulture, što će Novi Sad biti 2022. godine. Najpre nam recite kako se vama dopada ideja da se kroz muziku, spoj lokalnih i svetskih izvođača, na nekoliko lokacija u gradu pravi takav tip uvertire u godinu kulture?

Kana: Za mene je to fantastično, jer muzika bi i trebalo tako da se posmatra – da spaja sve i svakoga, zato što nam je muzika svima u duši. Verujem da je otkrivanje različitih kultura, mentaliteta, jezika nešto što je veoma uzbudljivo i važno, posebno za muzičare. Na primer, jezik je duboko vezan za muziku. Svaki put kad imam mogućnost da se upoznam sa novom kulturom osećam da mi to životno iskustvo nadograđuje muzičko znanje i obogaćuje smisao mog rada.

Mutsumi: Veliko mi je zadovoljstvo da učestvujem na Projektu 22. Nadam se da će naš nastup doneti ljudima pozivitne energije i biti jedno prijatno osveženje posle čitave situacije sa pandemijom koronavirusa.

Stigli ste ranije u Novi Sad, pretpostavljam da ste najviše vremena provodili na probama, ali da li ste uspeli da se upoznate malo sa gradom? Kakav je vaš utisak o Novom Sadu?

Kana: Moj prvi utisak o Novom Sadu je da je vrlo živopisan. Mnogo dobre energije i lepote na svakom koraku. Poseban mi je interesantan taj spoj nasleđa Austrougarske monarhije koji još uvek odiše i jedinstvene balkanske kulture.

Mutsumi: Šetala sam dosta po gradu i jako mi je to prijalo, Novi Sad mi se mnogo dopada. Postoji toliko prelepih zgrada, crkvi…nikada nisam videla da krov jedne crkve može biti tako raznobojan i živopisan.

S obzirom na to da ste krenuli putem muzike po svetu i otišli iz svojih zemalja koje to befenite ima, a opet kolika su odricanja?

Kana: Benefit je za mene sve što mi se dešava u životu. Žrtva koju moram podneti je definitivno razdvojenost od mojih roditelja koji su u Japanu i koji mi mnogo nedostaju.

Mutsumi: Za mene je dragoceno to što živim u Evropi, što imam priliku tu da sviram i prenosim znanje. Japan je moja domovina i volim naravno moju zemlju, međutim dok sam tamo ne osećam takvu povezanost sa klasičnom muzikom i mojim zanimanjem, kao u Evropi. Naravno, nedostaje mi moja porodica, prijatelji i japanska hrana.

Vaš nastup u okviru Projekta 22 će biti jedna interesantna sinergija u svakom smislu. Nastupate sa muzičarima iz različitih krajeva sveta, govorite različitim jezicima, a ono što vas spaja je muzika, jezik koji svi razumeju. Koliko je to za vas dragoceno?

Kana: To je izuzetno dragoceno. Ja se iskreno nekako osećam ograničeno kada moram da se izrazim samo rečima, jezikom, tako da je za mene mnogo prirodnija stvar povezati se upravo kroz muziku.

Mutsumi: Ovo je iskustvo je za mene novo i inspiriše me na jedan drugačiji način.

Učestvovaćete i na masterklasu na kojem ćete svoje znanje podeliti sa mladim, lokalnim umetnicima. Koja su to ključna iskustva i saveti koje želite da im prenesete?

Kana: To zavisi od studenata. Ja sam uvek srećna kada mogu da im rešim neki problem ili makar malo da pomognem. Najvažnije je da se osećaju slobodno i prijatno sa svojim instrumentom kako bi se što bolje skoncentrisali na stvaranje muzike. Obično im dajem savete u vezi sa veštinama koje mogu da poboljšaju muzički izraz, kao i teorijsko znanje.

Mutsumi: Studentima bih savetovala da je najvažnije da imaju što više novih iskustava i da na taj način zapravo „očvrsnu“.

Njihov koncert u Galeriji Matice srpske realizovan je uz podršku EU Japan festa.

Tagovi:

Povezane vesti >

Povezane vesti >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.