Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

26/03/2017
Руменка добија установу културе
26/03/2017

 

Стручни тим Фондације „Нови Сад 2021“ задужен за област партиципативности, инклузије и едукације у првој години после добијања престижне титуле Европска престоница културе планира да покрене бројне пројекте усмерене на анимирању и подизање партиципације грађана.

Један од планова је и „изградња културне инфраструктуре“, између осталог, кроз организовање три својеврсне „културне станице“ до 2021. године, односно три нова културна центра од којих ће два бити у Новом Саду – на Новом насељу и Клиси, као и један у Сремским Карловцима.

Идеју Фондације „Нови Сад 2021“ о децентрализацији културе препознала је и Градска управа за културу која је покренула поступак оснивања нове културне установе – Културног центра „Руменка“. Тако је, у фебруару 2017. године, Скупштина Града Новог Сада донела одлуку о оснивању Културног центра „Руменка“ као установе за културу и образовање са циљем да се организује и унапреди културни живот места кроз промовисање културних и уметничких програма и културног наслеђа. Програм рада, био би усмерен на реализацију разноврсних културних активности намењених припадницима свих националних заједница које живе у Руменки, као и свим узрасним категоријама.

Децентрализација културе кроз отварање „културних станица“ ван центра Новог Сада је само један од пројеката и акација које ће до 2021. године реализовати Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ о којима ћемо Вас редовно обавештавати.

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.