Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
калеидоскоп културе

Објављено:

01/09/2020
Почиње Калеидоскоп културе у Новом Саду: Сусрет модерног стваралаштва и индустријског наслеђа
01/09/2020

Трећи Калеидоскоп културе, који ће ове године бити одржан од 4. септембра до 9. октобра, отвориће уметничко-програмски концепт „Лиман 5”, у Новом Саду, на месту где се сусрећу индустријско наслеђе и савремено стваралаштво.

Четири дана свечаног отварања на простору некадашњег Великог Лимана кроз пет уметности – архитектуру, књижевност, визуелну, примењену и извођачку, представљаће увертиру у пет недеља, током којих ће се програми представљати широм Новог Сада, пружајући посетиоцима прилику да изаберу и створе сопствени калеидоскоп културе.

Програми Калеидоскопа културе биће доступни и онлајн, чиме ће приступ публици бити већи и у складу са новим оквирима децентрализације културе. Искуство Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” стечено кроз јачање новосадске уметничке сцене, јесте да је подршка онлајн посетилаца велика, што даје нови подстрек како култура може да се развија, уз то стварајући и нову публику.

„Јединствен подвиг у Србији и региону је најбољи опис овогодишњег Калидоскопа културе. Својом културом заједништва, укључујући све Новосађане, он не само што надилази уобичајени приступ култури, већ овогодишњом организацијом, уживо и онлајн, превазилази ограничења наметнута короном. Свечано отварање је утолико важније јер се дешава у простору где је култура дијалога показала да као друштво, без обзира на различита виђења, често и неповерење, имамо снаге да комуницирамо и стварамо заједно”, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, Немања Миленковић и додао да је Калеидоскоп културе својеврстан пример пројекта који настаје и развија се кроз смернице и укључивање свих актера – уметника, установа културе, невладиних организација, грађана и посетилаца, из чега прозилази јак програмски концепт.

калеидоскоп културе

Култура заједништва кроз јединствен уметничко-програмски приступ започеће овогодишњим свечаним отварањем, уз учешће Српског народног позоришта, Интернационалног фестивала алтернативног и новог театра „Инфант”, Битеф театра, Шабачког позоришта, театра Мимарт, уметничко-продукцијског колектива Каркатаг и Обнова филм феста. На отварању ће бити одржана и изложба о „Великом Лиману”, представљање слободних уметника из некадашње „Кинеске четврти”, те изложба радова студената Одсека за уметност и дизајн Факултета техничких наука.

Након свечаног отварања, публику испред Фабрике чекају позоришне представе испред Ланчаре и Гвожђаре, перформанс испред Културне станице ОПЕНС, где ће бити и пројекција дечијих филмова, затим уметничке, визуелне и звучне инсталације код Гвожђаре, Фабрике и Челичане, испред Складишта и на Мостоградњи. Изложбе фотографија такође ће бити на више локација, а то су Челичана, Радионица, Гвожђара и Менза, испред које ће бити и пројекција филмова.

Главна идеја овогодишњег отварања Калеидоскопа културе, очувања и промоције наслеђа кроз модерни израз, се можда најбоље огледа у извођењу мултимедијалног оперског спектакла „Риголето”. То је први пут да ће ова опера, након скоро 170 година од премијере у Венецији, бити изведена на отвореном, уз специјалну видео пројекцију на фасади дугој 50 метара.

„Прави је тренутак да пружимо једни другима руке – можда сада по први пут и да заправо покушамо да оперски уметници изађу из оперске зграде и остваре једну сјајну синергију са другим начином размишљања и другим простором. Када се оваквим, великим пројектима , стварају нове околности, заједница расте и тако се заправо бива престоницом културе“, рекао је редитељ Александар Николић.

„Риголето”, под диригентском палицом Аргентинца Луиса Горелика, урађен у копродукцији са најстаријим српским театром, Српским народних позориштем, публика ће имати прилике да погледа 7. септембра код Чешког магацина.

Детаљан програм трећег Калеидоскопа културе са сатницом моћи ћете да пронађете на званичном сајту пројекта.

 

Фото: В. Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.