Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
u zemlji dudova In the Land of Mulberry

Објављено:

20/10/2020
Повратак природи: Пројекат „У земљи дудова“ води нас у свет земљане архитектуре
20/10/2020

Повратак природи и природним материјалима, традицији, земљаној архитектури и промоција градитељског наслеђа Новог Сада и Војводине, главне су идеје пројекта „У земљи дудова“ архитектице Драгане Којичић. Тај пројекат биће реализован у Културној станици Свилара и обухватиће радионице за децу и одрасле 21. и 22. октобра са почетком у 14 часова, као и предавање 23. октобра од 17 сати, након чега ће бити отворена и изложба.

„Радионице и изложба намењени су свим узрастима – од најмлађих до најстаријих. Само су једна радионица другог дана и предавање трећег дана намењени за одрасле. Радионица јер захтева мало више праксе, а предавање јер се тиче теоријских основа земљане архитектуре и проблема кућа од земље. Што се осталих радионица тиче, полазници ће стећи основна знања за рад са земљом, технике које се користе и које ће моћи даље да примењују у сопственим уметничким и грађевинским пројектима“ објашњава Драгана Којичић.

Како каже ова архитектица, интересовање за земљану архитектуру и градитељско наслеђе од земље постаје све веће последњих година и да је опште знање шире јавности о томе доста добро, међутим њен фокус су сада деца нарочито она која одрастају у урбаним срединама, „како би им приближила употребу природних материјала, а преко њих, радила и са родитељима и бакама и декама“.

„Европа и свет о повратку природи размишљају већ деценијама, али се ситуација и код нас поправља последњих година, а мислим да је пресудна ова специфична година, јер се велики број људи из градова вратио у села и схватио благодети које природно окружење и куће од природних материјала нуде. Иако се можда није десило лепим поводом, ипак је добро да смо у овој лошој ситуацији нашли много тога вредног и правог, а што смо заборавили или недовољно ценили“ каже Драгана и додаје да је земљана архитектура последњих деценија, у Европи и остатку света, показала и доказала да је веома актуелна, због свих предности које као материјал поседује. Наравно, тврди Драгана, потребна су извесна прилагођавања и унапређења техника, али она задовољава све високе термичке, естетске и потребе за удобношћу данашњег човека.

„Предности градње земље су бројне, традиционално, то је значило узимати земљу са локације и друге материјале из најближе околине, попут трске (дакле, није се загађивала околина транспортом); градити са комшијама и пријатељима (мобе), па је самим тим то био најјефтнији вид ‘скућавања’; може да се рециклира; зидови од земље дишу (примају вишак влаге у ваздуху и по потреби га ослобађају); земља није изолациони материјал, али својом дебљином, зидови од земље омогућавају споро загревање и хлађење (лети хладе, зими греју); и, изнад свега, кад се правилно уради, кућа од земље представља изузетно здраво и комфорно решење. Земља се све више користи и у градњи данас, али на друге начине – нажалост, и она, како би била конкурентна другим материјалима, почиње да се све више префабрикује и унапред спрема, те имамо транспорт, много већу цену материјала, а нарочито трошкове обучене радне снаге, које нема много. И поред свих ових ‘мана’, земља је заиста један од материјала будућности, због свих предности које има за удобан и здрав живот“ каже Драгана Којичић.

Због епидемиолошке ситуације унапред су организоване групе за радионице „У земљи дудова“.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Oрганизатор задржава право измене одржавања програма и формата догађаја у случају промене епидемиолошких мера.

Пројекат „У земљи дудова” један је од 42 пројекта који је добио средства на Јавном конкурсу, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!” који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализација културе и јачање публике.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.