Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
vasil hadžimanov

Објављено:

04/01/2021
Васил Хаџиманов уз Стефана Миленковића на Дочеку 7529.
04/01/2021

У оквиру Дочека 7529, Стефан Миленковић и новосадски камерни оркестар, Камерата академика, угостиће велико име џез музике, пијанисту и композитора, Васила Хаџиманова.

Наступ врсних музичара представља јединствен догађај у припреми Новог Сада за титулу Европске престонице културе. Хаџиманов ће се Миленковићу придружити у изведби нумера „Преко брда, преко брега” и „The Christmas song”, а цео концерт публика ће моћи да испрати 13. јануара у 20 сати, како онлајн, путем платформе visitns.rs, тако и на Другом програму Радио-телевизије Србије.

Нови Сад ће отворити своју прву Градску концертну дворану, али и врата новосадске Академије уметности будућим предавачима, Миленковићу и Хаџиманову. Долазак два виртуоза у град културе означава наставак изградње „нових мостова”, којима људи и процеси стварају просторе и програме, односно трајне легате пројекта „Европска престоница културе”.

Музичару чија су сва дела проглашена уметничким делима од културног значаја за Србију, композитору, пијанисти, незаобилазној спони за српски џез Василу Хаџиманову и виолинисти који је проглашен уметником века, у чије многобројне наступе спадају концерти са са Берлинским симфонијским оркестром, Хелсиншком филхармонијом, оркестром Бољшој театра и многим другим Стефану Миленковићу, неће бити први пут да наступају заједно. У комбинацији са оркестром Kамерата академика, који је Исидора Жебељан упоредила са реномираним европским оркестрима, Васил и Стефан, комбинујући различите музичке стилове, таленат и страст, 13. јануар учиниће магичним и непоновљивим.

Јединствени Дочек у Новом Саду који спаја две Нове године, два календара и два рачунања времена, 31. децембар и 13. јануар, први пут ће бити реализован у онлајн формату, представљајући нове просторе за културу, као што су Фабрика, Складиште и Биро на Великом Лиману, будућа Челичана, мрежа културних станица и прва Градска концертна дворана.

У новогодишњој вечери, 31. децембра, Нови Сад, будућа Европска престоница културе, поклонила је публици широм света оперски спектакл „Риголето”, који је емитован преко платформе visitns.rs. Поред Миленковића, Хаџиманова и камерног оркестра Камерата академика, 13. јануара наступиће и Електрични оргазам, Буч Кесиди, бенд Џезва & Џезвица, млада виолинисткиња Лана Зорјан, Новосадски дувачки квинтет, сопран Агота Виткаи Кучера са пијанисткињом Јеленом Симоновић Ковачевић. Њима ће се придружити и српски репер Филип Арсенијевић, који ће за ову прилику наступити у иновативном аранжману „Surreal & Beyond”, потом хор Свети Стефан Дечански са гудачким оркестром Орфелин, док ће најмлађи уживати у Опери за децу Удружења уметника „Високо Ц”.

Детаљне информације програма можете погледати на платформи visitns.rs.

 

Фото: Филип Миленковић, Милан Јосиповић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.