Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

31/05/2022
Викенд „Вила“ на Фрушкој гори – Ново искуство фестивала за све
31/05/2022

Европске, регионалне и домаће хероине уметности окупиће се овог викенда, од 3. до 5. јуна, на првом фестивалу „Вила” у срцу најстаријег националног парка у Србији, у Врднику (Фрушке терме) и то у част песникиње, новинарке и гитаристкиње, Милице Стојадиновић Српкиње. Од музике, преко театра, филма, књижевности и програма за најмлађе, до гастрокултуре, овај фестивал биће јединствено искуство у природи, а улаз на све догађаје је слободан. Фестивал ће окупити европске виле – готик вилу Тарју Турунен, Jenny (Ace of Base), виле класичне музике, виолисткињу Табеу Цимерман и виолинисткињу Симон Ламсма, која ће наступити са оркестром Камерата Нови Сад, као и регионалне виле – Калиопи, Натали Диздар и Амира Медуњанин уз Војвођански симфонијски оркестар.

„Велики труд је уложен да се организује један овако програмски разнолик и продукционо захтеван фестивал. Неке од уметница први пут гостују код нас, тако да целокупан догађај заиста не би требало пропустити, посебно зато што се одвија у бајковитом амбијенту Врдника. Као једно ново искуство, надамо се да ће овај фестивал бити још један легатски пројекат Европске престонице културе. Иначе, читав лук Хероине, који траје до 12. јуна, посвећен је женском стваралаштву и управо је инспирисан нашим великанкама из својих области деловања, а изразом су заступљене разноврсне уметничке дисциплине”, рекла је програмска директорица Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Сара Вулетић.

Међу домаћим вилама наћи ће се глумице Аница Добра, Наташа Тапушковић и новинарка Наташа Миљковић, које ће читати деци бајке, потом глумица Наташа Нинковић, која стиже са представом „Прах”, у адаптацији и режији Вељка Мићуновића, затим јунакиње плесних представа „Удаде се Живка Сиринићка” и „Теорија релативитета”, као и књижевнице које ће се представити у оквиру програма „Милици у походе” и ауторка сликовнице „Фрушка бајка”, Јована Кулаузов Реба.

„Мени је занимљиво да је чак и данас, у 21. веку, жена која одлучи да буде самостална, духовно, материјално, да буде независна, да следи своје снове и да пише поезију, храбра сама по себи. Сада можемо само да замислимо колико је храбрости требало за тако нешто средином 19. века у једној малограђанској средини, у градићу као што је Врдник, где је Милица била управо оно што јесте, једна идеалисткиња, жена која је свим срцем веровала у снове о некој бољој држави и о неком бољем свету, која је писала поезију. Људи су је звали Фрушком вилом и веровали су да она има неке чудне склоности да ствара, какве друге жене нису имале, а то је заправо била само њена способност да се непрестано образује”, рекла је књижевница и ауторка „Фрушке бајке”, Јована Кулаузов Реба.

Већ реномиране виле попут новинарке Бранке Главоњић и музичарке Маје Цветковић наћи ће се у улози едукаторки за будуће генерације младих уметница које ће такође имати прилику да представе свој рад на фестивалу „Вила”, баш као што ће пројекција овогодишњег хит филма „Лето када сам научила да летим”, режисера Радивоја Андрића, представити сјајну, младу глумицу Клару Хрвановић.

„Ми постојимо више од 20 година и за свих тих 20 година нисмо свирали на једном фестивалу који се бави само женским стваралаштвом, тако да ми је велика част да се нађем раме уз раме са Аницом Добром и, пре свега, са свима вама који ћете бити тамо. Морам да кажем да не знам да ли ми се више свиђа сам програм или локација одржавања фестивала. Ја музику генерално не делим на полове, али треба подстаћи стваралаштво, поготово у музици, јер кад саберете – толико има мало жена у томе”, рекла је музичарка Маја Цветковић.

Фестивал „Вила” обухватиће и зону за најмлађе – полигон спретности, игре попут билијара ногом, фризбија и пуштања змајева на ветру уз посебан део који ће бити фокусиран на едукацију деце на тему финансијског описмењавања.

„Ерсте банка је одавно препозната као поуздан стратешки партнер програмима из области културе и уметности. Често падамо у замку верујући да је тема финансија резервисана само за одрасле. Да бисмо све разуверили, крајем године смо представили игрицу за мобилне телефоне „Чувари Змајевог блага” која децу на занимљив и пријемчив начин уводи у свет финансија. Позивамо их да се играмо, учимо, сликамо, правимо моделе кованица, погађамо тајне предмете и, наравно, да заједно погледамо интерактивну позоришну представу са змајем и чаробњаком”, рекла је експерткиња за друштвено одговорно пословање у Ерсте банци у Србији, Соња Конаков Свирчев.

Бесплатан превоз за време трајања фестивала

Као организатор првог фрушкогорског фестивала, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ је обезбедила грађанима и грађанкама бесплатан превоз на фестивал „Вилa“ градским аутобусима.

Превоз ће се обављати из Новог Сада до хотела Фрушке терме у Врднику, и назад. Сви који желе на „Вилу“ на располагању ће имати седам полазака и исто толико термина за повратак сваког фестивалског дана. Место поласка је плато испред Железничке станице у Новом Саду. Повратак за град је са аутобуског стајалишта код хотела Фрушке терме. Додатна предвиђена аутобуска стајалишта за пријем путника и путница на релацији Нови Сад – Врдник (Фрушке терме) – Нови Сад су Мост Слободе у Новом Саду и станица у центру Сремске Каменице.

Термини полазака из Новог Сада за Врдник: 16.00 ч, 16.15 ч, 17.45 ч, 18.00 ч, 18.15 ч, 20.00 ч, 20.15 ч.
Термини полазака из Врдника за Нови Сад: 21.00 ч, 21.15 ч, 21.30 ч, 00.30 ч, 00.45 ч, 01.00 ч, 01.30ч.

Ускоро ће бити објављене додатне информације у вези са трасама и могућностима за паркинг за све који на „Вилу“ долазе сопственим превозом.

Сатница фестивала „Вила”

петак , 3. јун
17.00 / Аница Добра чита бајке деци / дечји кутак
19.00 / 46. манифестација „Милици у походе” / конференцијска сала, Фрушке терме
19.30 / Симон Ламсма и Камерата Нови Сад /главна бина
21.30 / Калиопи / главна бина
23.15 / Јenny (Ace of Base) / главна бина

субота, 4. јун
12.00 / 46. манифестација „Милици у походе”
13.00 / Промоција књиге: „Сада смо на острвима”, Јасмина Топић / конференцијска сала, Фрушке терме
15.30 / DJ Мина Познановић / Велики хлад
16.00 / Радионице за децу / дечји кутак
16.00 / Промоција сликовнице „Фрушка бајка” / дечји кутак
16.30 / Плесна представа: „Теорија релативитета” / театар
17.00 / Наташа Миљковић чита бајке деци / дечји кутак
18.00 / Промоција књиге: антологија „Ако сам ја она” / конференцијска сала, Фрушке терме
18.00 / Lady Јелена / Велики хлад
18.00 / Ерсте представа „Чувари Змајевог блага” / театар
19.00 / Амира Медуњанин и Војвођански симфонијски оркестар / главна бина
19.30 / Наступ: Јасмина Топић / кафић хотела „Фрушке терме”
21.00 / Плесна представа: „Удаде се Живка Сиринићка” / театар
21.00 / Филм „Зборница” / биоскоп
23.00 / Тарја Турунен / главна бина

недеља, 5. јун
10.00 / Симпозијум „Постајање ауторком – освајање женског ауторства у српској култури” / конференцијска сала, Фрушке терме
16.00 / Радионице за децу / дечји кутак
16.00 / Рок камп за девојчице (радионице и наступ) / главна бина
16.00 / Трибина са Мајом Цветковић (E-Play) и Бранком Главоњић (емисија „Бунт”)
17.00 / Наташа Тапушковић чита бајке деци /дечји кутак
18.00 / E-Play / главна бина
19.00 / DJ Надежда Димитријевић / Велики хлад
19.30 / Натали Диздар / главна бина
20.00 / Табеа Цимерман / конференцијска сала, Фрушке терме
21.00 / Представа: „Прах” / театар
21.00 / Филм и разговор са филмском екипом: „Лето када сам научила да летим” / биоскоп
22.30 / DJ Надежда Димитријевић / Велики хлад
23.00 / Warpaint / главна бина

Партнер програма „Вила” и програмског лука Хероине је Ерсте банка.

Фото: Tim Tronckoe, Милош Надаждин, Промо

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.