Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

31/05/2022
Vikend „Vila“ na Fruškoj gori – Novo iskustvo festivala za sve
31/05/2022

Evropske, regionalne i domaće heroine umetnosti okupiće se ovog vikenda, od 3. do 5. juna, na prvom festivalu „Vila” u srcu najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji, u Vrdniku (Fruške terme) i to u čast pesnikinje, novinarke i gitaristkinje, Milice Stojadinović Srpkinje. Od muzike, preko teatra, filma, književnosti i programa za najmlađe, do gastrokulture, ovaj festival biće jedinstveno iskustvo u prirodi, a ulaz na sve događaje je slobodan. Festival će okupiti evropske vile – gotik vilu Tarju Turunen, Jenny (Ace of Base), vile klasične muzike, violistkinju Tabeu Cimerman i violinistkinju Simon Lamsma, koja će nastupiti sa orkestrom Kamerata Novi Sad, kao i regionalne vile – Kaliopi, Natali Dizdar i Amira Medunjanin uz Vojvođanski simfonijski orkestar.

„Veliki trud je uložen da se organizuje jedan ovako programski raznolik i produkciono zahtevan festival. Neke od umetnica prvi put gostuju kod nas, tako da celokupan događaj zaista ne bi trebalo propustiti, posebno zato što se odvija u bajkovitom ambijentu Vrdnika. Kao jedno novo iskustvo, nadamo se da će ovaj festival biti još jedan legatski projekat Evropske prestonice kulture. Inače, čitav luk Heroine, koji traje do 12. juna, posvećen je ženskom stvaralaštvu i upravo je inspirisan našim velikankama iz svojih oblasti delovanja, a izrazom su zastupljene raznovrsne umetničke discipline”, rekla je programska direktorica Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Sara Vuletić.

Među domaćim vilama naći će se glumice Anica Dobra, Nataša Tapušković i novinarka Nataša Miljković, koje će čitati deci bajke, potom glumica Nataša Ninković, koja stiže sa predstavom „Prah”, u adaptaciji i režiji Veljka Mićunovića, zatim junakinje plesnih predstava „Udade se Živka Sirinićka” i „Teorija relativiteta”, kao i književnice koje će se predstaviti u okviru programa „Milici u pohode” i autorka slikovnice „Fruška bajka”, Jovana Kulauzov Reba.

„Meni je zanimljivo da je čak i danas, u 21. veku, žena koja odluči da bude samostalna, duhovno, materijalno, da bude nezavisna, da sledi svoje snove i da piše poeziju, hrabra sama po sebi. Sada možemo samo da zamislimo koliko je hrabrosti trebalo za tako nešto sredinom 19. veka u jednoj malograđanskoj sredini, u gradiću kao što je Vrdnik, gde je Milica bila upravo ono što jeste, jedna idealistkinja, žena koja je svim srcem verovala u snove o nekoj boljoj državi i o nekom boljem svetu, koja je pisala poeziju. Ljudi su je zvali Fruškom vilom i verovali su da ona ima neke čudne sklonosti da stvara, kakve druge žene nisu imale, a to je zapravo bila samo njena sposobnost da se neprestano obrazuje”, rekla je književnica i autorka „Fruške bajke”, Jovana Kulauzov Reba.

Već renomirane vile poput novinarke Branke Glavonjić i muzičarke Maje Cvetković naći će se u ulozi edukatorki za buduće generacije mladih umetnica koje će takođe imati priliku da predstave svoj rad na festivalu „Vila”, baš kao što će projekcija ovogodišnjeg hit filma „Leto kada sam naučila da letim”, režisera Radivoja Andrića, predstaviti sjajnu, mladu glumicu Klaru Hrvanović.

„Mi postojimo više od 20 godina i za svih tih 20 godina nismo svirali na jednom festivalu koji se bavi samo ženskim stvaralaštvom, tako da mi je velika čast da se nađem rame uz rame sa Anicom Dobrom i, pre svega, sa svima vama koji ćete biti tamo. Moram da kažem da ne znam da li mi se više sviđa sam program ili lokacija održavanja festivala. Ja muziku generalno ne delim na polove, ali treba podstaći stvaralaštvo, pogotovo u muzici, jer kad saberete – toliko ima malo žena u tome”, rekla je muzičarka Maja Cvetković.

Festival „Vila” obuhvatiće i zonu za najmlađe – poligon spretnosti, igre poput bilijara nogom, frizbija i puštanja zmajeva na vetru uz poseban deo koji će biti fokusiran na edukaciju dece na temu finansijskog opismenjavanja.

„Erste banka je odavno prepoznata kao pouzdan strateški partner programima iz oblasti kulture i umetnosti. Često padamo u zamku verujući da je tema finansija rezervisana samo za odrasle. Da bismo sve razuverili, krajem godine smo predstavili igricu za mobilne telefone „Čuvari Zmajevog blaga” koja decu na zanimljiv i prijemčiv način uvodi u svet finansija. Pozivamo ih da se igramo, učimo, slikamo, pravimo modele kovanica, pogađamo tajne predmete i, naravno, da zajedno pogledamo interaktivnu pozorišnu predstavu sa zmajem i čarobnjakom”, rekla je ekspertkinja za društveno odgovorno poslovanje u Erste banci u Srbiji, Sonja Konakov Svirčev.

Besplatan prevoz za vreme trajanja festivala

Kao organizator prvog fruškogorskog festivala, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ je obezbedila građanima i građankama besplatan prevoz na festival „Vila“ gradskim autobusima.

Prevoz će se obavljati iz Novog Sada do hotela Fruške terme u Vrdniku, i nazad. Svi koji žele na „Vilu“ na raspolaganju će imati sedam polazaka i isto toliko termina za povratak svakog festivalskog dana. Mesto polaska je plato ispred Železničke stanice u Novom Sadu. Povratak za grad je sa autobuskog stajališta kod hotela Fruške terme. Dodatna predviđena autobuska stajališta za prijem putnika i putnica na relaciji Novi Sad – Vrdnik (Fruške terme) – Novi Sad su Most Slobode u Novom Sadu i stanica u centru Sremske Kamenice.

Termini polazaka iz Novog Sada za Vrdnik: 16.00 č, 16.15 č, 17.45 č, 18.00 č, 18.15 č, 20.00 č, 20.15 č.
Termini polazaka iz Vrdnika za Novi Sad: 21.00 č, 21.15 č, 21.30 č, 00.30 č, 00.45 č, 01.00 č, 01.30č.

Uskoro će biti objavljene dodatne informacije u vezi sa trasama i mogućnostima za parking za sve koji na „Vilu“ dolaze sopstvenim prevozom.

Satnica festivala „Vila”

petak , 3. jun
17.00 / Anica Dobra čita bajke deci / dečji kutak
19.00 / 46. manifestacija „Milici u pohode” / konferencijska sala, Fruške terme
19.30 / Simon Lamsma i Kamerata Novi Sad /glavna bina
21.30 / Kaliopi / glavna bina
23.15 / Jenny (Ace of Base) / glavna bina

subota, 4. jun
12.00 / 46. manifestacija „Milici u pohode”
13.00 / Promocija knjige: „Sada smo na ostrvima”, Jasmina Topić / konferencijska sala, Fruške terme
15.30 / DJ Mina Poznanović / Veliki hlad
16.00 / Radionice za decu / dečji kutak
16.00 / Promocija slikovnice „Fruška bajka” / dečji kutak
16.30 / Plesna predstava: „Teorija relativiteta” / teatar
17.00 / Nataša Miljković čita bajke deci / dečji kutak
18.00 / Promocija knjige: antologija „Ako sam ja ona” / konferencijska sala, Fruške terme
18.00 / Erste predstava „Čuvari Zmajevog blaga” / teatar
18.00 / Lady Jelena / Veliki hlad
19.00 / Amira Medunjanin i Vojvođanski simfonijski orkestar / glavna bina
19.30 / Nastup: Jasmina Topić / kafić hotela „Fruške terme”
21.00 / Plesna predstava: „Udade se Živka Sirinićka” / teatar
21.00 / Film „Zbornica” / bioskop
23.00 / Tarja Turunen / glavna bina

nedelja, 5. jun
10.00 / Simpozijum „Postajanje autorkom – osvajanje ženskog autorstva u srpskoj kulturi” / konferencijska sala, Fruške terme
16.00 / Radionice za decu / dečji kutak
16.00 / Rok kamp za devojčice (radionice i nastup) / glavna bina
16.00 / Tribina sa Majom Cvetković (E-Play) i Brankom Glavonjić (emisija „Bunt”)
17.00 / Nataša Tapušković čita bajke deci /dečji kutak
18.00 / E-Play / glavna bina
19.00 / DJ Nadežda Dimitrijević / Veliki hlad
19.30 / Natali Dizdar / glavna bina
20.00 / Tabea Cimerman / konferencijska sala, Fruške terme
21.00 / Predstava: „Prah” / teatar
21.00 / Film i razgovor sa filmskom ekipom: „Leto kada sam naučila da letim” / bioskop
22.30 / DJ Nadežda Dimitrijević / Veliki hlad
23.00 / Warpaint / glavna bina

Partner programa „Vila” i programskog luka Heroine je Erste banka.

Foto: Tim Tronckoe, Miloš Nadaždin, Promo

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.