Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Вивариум

Објављено:

20/07/2020
“ВИВАРИУМ”- атеље уметности и природе, од данас у Kултурној станици Свилара
20/07/2020

Уметничка лабораторија, експеримет, реакција и однос људи према природи – слика је амбијента изложбе “ВИВАРИУМ”, аутора Адриен Ујхази (Adrienn Újházi) и Немање Миленковића, која ће свечано бити отворена у понедељак, 20. јула у 19 сати у културној станици Свилара, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!“.

јавни позив уметници сад

“ВИВАРИУМ” представља заједнички пројекат два сликара, где се јасно види како уметност пружа нове могућности употребе различитих материјала и која, такође, директно одржава однос људи према природи.

Предмет истраживања уметничке праксе Немање Миленковића веома је широк и може му се прићи из различитих аспеката, који поново отварају нове перспективе гледања.

“Кроз досадашњи рад, упознао сам се са различитим доживљајима животиња и односа који према њима остварујемо. Од основног насилног односа у циљу преживљавања, преко традиционалних, митолошких и религиозних презентација и употреба, до активисткичких амбиција спашавања животиња услед већ актуелизоване свакодневне експлоатације зарад различитих профитабилних амбиција”, истиче Миленковић.

Из друге перспективе, Адриен кроз њен технолошко-истраживачки рад трансформише органске елементе који су на биљној бази.

“Коришћењем различитих медија у форми био арт-а, долазим до нових решења узгајањем новог материјала који се зове скоби (симбиотска култура бактерија и квасца), а коју укрштам са људским ДНК ради хибридности самог дела”, каже Адриен Ујхази и додаје да колективизам постаје нужна форма опстанка и културне, и најшире друштвене заједнице.

“ВИВАРИУМ” нуди различите потенцијале, истичу аутори, и због тога је важно да га публика види. Да ли у смислу још једне могућности, аларма да начин на који се опходимо према нашој околини није продуктиван, да ли због могућности коришћења нових алтернативних материјала као што је комбуха у односу на оне животињског порекла, или пак због свести да предмете које поседујемо или конзумирамо јесу стечени насилним односом према другачијој врсти која има фундаментална права на живот баш као и човек.

Ова изложба једна је од 22 пројекта који су добили средства на јавном позиву “Уметници. Сад!” Фондације Нови Сад 2021 – Европска престоница културе, а који има за циљ јачање новосадске културне сцене кроз мрежу културних станица, подизање њених капацитета, децентрализација културе и развој публике. Аутори изложбе кажу да је сваки вид системске подршке веома битан.

“Пре свега даје нам повратну информацију о садржају над којим смо уложили одређени мисаони и реализаторски процес. Наравно да је финансијска подршка битна како би акумулирали средства која су неопходна да би своје идеје реализовали, а уз то је важна и видљивост која би отворила нова врата продуктивне комуникације и могуће сарадње, али бисмо такође указали на то да управо системска подршка мора бити још прогресивнија, ажурнија и доступнија како би локална сцена напредовала”, слажу се Ујхази и Миленковић.

Изложба је доступна за јавност до 24. јула у Културној станици Свилара, док се отварање изложбе може пратити онлајн у понедељак 20. јула у 19 часова путем Фејсбук и Инстаграм страница Културне станице Свилара, као и на Фејсбук страници Културних станица.

Изложба је организована у складу са превентивним мерама донетим услед епидемиолошке ситуације – у простору Културне станице Свилара моћи ће да борави максимално 10 људи, уз поштовање прописане дистанце и обавезно ношење маске.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!“ је Меркатор С.

 

Фото: Елвира Какуси

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.