Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
волонтерска оаза

Објављено:

31/03/2021
Нови Сад добио још једну волонтерску оазу
31/03/2021

Акција „Волонтерска оаза“ садње стабала одржана је данас на новосадском Штранду. Садње је реализовао Новосадски волонтерски сервис у сарадњи са Градском управом за заштиту животне средине и ЈКП Градским Зеленилом Града Новог Сада, у склопу пројекта „Оживимо паркове“.

Волонтери из различитих организација уз подршку стручних људи из Градског зеленила засадили су 18 различитих стабала. Према речима Војислава Пркосовачког, руководиоца НВС-а, Волонтерска оаза треба да храбри вредности волонтирања – залагање за мир, слободу, солидарност и хуманост.

Идеја и циљ волонтерске оазе настали су након уручене Октобарске награде Града Новог Сада, која је у октобру додељена свим волонтерима и волонтеркама Новог Сада. Уз награду, додељена су и новчана средства, а након спроведене онлајн анкете међу волонтерима Новог Сада из 40 организација, највећи број гласова добила је идеја и потреба за садњом стабала.

волонтерска оаза

„Ова волонтерска акција је значајна како за мене, тако и за остале волонтере који су учествовали у Октобарској награди, која је искоришћена у сврху садње стабала. Тако да сада сваки волонтер има своје стабло, односно лични печат у нашем Граду“, рекла је Анђела Андријевић, волонтерка НВС-а.

Новосадски волонтерски сервис је платформа организовања волонтерског рада у Новом Саду. Настала је на иницијативу Европске престонице младих 2019 и Фондације „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе“. Мотив за креирање Новосадског волонтерског сервиса је задовољавање потреба за волонтерским кадром током реализације активности престоница.

Како волонтерски рад пружа много више од искључиво ангажовања људских добровољних снага очекује се креирање стабилног градског волонтерског сервиса. Сарадња са волонтерима и волонтеркама, организацијама и институцијама представља симбол свега што волонтирање значи за појединце, али и читаво друштво.

Садња стабала на новосадском Штранду реализована је у складу са тренутним епидемиолошким мерама које су на снази у Републици Србији.

 

Фото: Владимир Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.