Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
ДУГА

Различитост је наша снага

31. ДЕЦ – 16. ЈАН

Јединствена прослава у Европи: две Нове године, два дана, два рачунања времена, два писма и две уметности. Дочек истиче интеркултурални идентитет Новог Сада кроз културно наслеђе и савремену праксу.

У години титуле, поред осталих програма, Дочек доноси велике мултимедијалне изложбе инспирисане енергијом и временом, односно нашим научницима Николом Теслом и Милутином Миланковићем, на којима ће бити примењене савремене светлосне и дигиталне форме израза.

На Дочеку 2022. године на више од 60 догађаја ће наступити више од 280 уметника из 9 земаља. Нека од за сада најављених имена и програма за Дочек су нова краљица фадо музике Кармињо, фински музичар Џими Тенор, Теслина светлосна галерија, легендарни словеначки редитељ Драган Живадинов и Душан Јововић, европски награђивани аутор који је домаћој јавности познат по тематизовању живота наших великана.

У наредним месецима наставља се најава програма за 2022. годину. Целокупна програмска књига пројекта биће објављена у октобру ове године.

1. ФЕБ – 20. МАР

Овај програмски лук сагледава кретања становништва као инспирацију у уметности и подсећа нас на позитивне последице миграција и међусобних прожимања у култури, који су наш саставни део.

Један од главних догађаја биће Сеобе душа, јединствени павиљон књижевности, на ком ће се спојити и визуелна и извођачка уметност, са циљем да се представи утицај миграција на индивидуу. Очекује нас и Караван, гастрономско путовање Европом кроз уметност и укусе и бројни други програми.

Сусрет различитости, кретање становништва као извор културног, уметничког и креативног изражавања, сагледавање позитивних последица миграција – ово су кључне одреднице програмског лука Сеобе, који нам, поред јединственог павиљона књига на сајму, спрема још више од 300 догађаја на којима ћете имати прилику да уживате у наступима преко 100 уметника из 42 земље.

Нека од за сада најављених имена и програма за Сеобе су један од најбољих уметничких циркуса Европе француски Бета циркус, Barcelona gipsy orchestra и звезда савременог плеса, јапанска уметница са боравиштем у Француској, Каори Ито.

У наредним месецима наставља се најава програма за 2022. годину. Целокупна програмска књига пројекта биће објављена у октобру ове године.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.