ЉУБАВ

Откријмо наше благо

17. ЈУН – 17. ЈУЛ

Кроз теорију и ангажовану уметност, Тврђава мира се бави промишљањем и критичким сагледавањем ратних сукоба и његових последица, трагајући за културом мира, промовишући интеркултурални дијалог и помирење.

Неки од програма попут Реквијема, одаће почаст жртвама рата, док ће нас Еутопија одвести до нових модела суживота у Европи. Имаћемо прилику да се упознамо са ангажованом уметношћу кроз Бунт, а Голубица ће нам представити Нови Сад као пример европског мира.

На нашим просторима, историја је била доста турбулентна и пуна сукоба. Култура дијалога је кључни појам програмског лука Тврђава мира, чија је суштина критичко промишљање узрока ратних сукоба и оснаживање културе мира и заједништва, кроз теорију и друштвено ангажовану уметност. У оквиру Тврђаве мира, очекује вас више од 130 догађаја са уметницима из 24 земље.

У наредним месецима наставља се најава програма за 2022. годину. Целокупна програмска књига пројекта биће објављена у октобру ове године.

22. ЈУЛ – 21. АВГ

Представљање културног наслеђа и очување природних богатстава једне од највећих европских река, чине основну идеју овог програмског лука. Спајањем уметности и екологије, Дунавско море нам доноси уметничке програме као позив на акцију за очување и бригу о Дунаву, али нас и упознаје са наслеђем земаља кроз које Дунав протиче.

Павиљон Обала и Дунавско венчање су два велика програма која нам откривају скривена дунавска места, приређују концерте у приобаљу, упознају са историјом дунавске регије и представљају нам симбол Новог Сада у другачијем светлу.

У наредним месецима наставља се најава програма за 2022. годину. Целокупна програмска књига пројекта биће објављена у октобру ове године.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.

КАРМИЊО

CARMINHO