Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
алтернативна историја европе

Објављено:

20/12/2021
Алтернативна историја Европе: Прва уметничка резиденција одржана у Новом Саду
20/12/2021

Прва уметничка резиденција у оквиру пројекта „Алтернативна историја Европе” одржана је од 11. до 15. децембра у Културној станици Свилара у Новом Саду. Тим састављен од 16 уметница и уметника радио је на дефиницији концепта и наратива СЛЕТ-а, као и на дефинисању методологије рада.

Јована Караулић, асистенткиња на Катедри за менаџмент и продукцију у позоришту, радију и култури на Факултету драмских уметности у Београду, презентовала је своју докторску дисертацију „Слет као културна изведба југословенства”, а Гвидо ван Хенгел, историчар из Холандије, реализовао је интерактивно предавање на тему европског колонијализма. Током резиденције сви уметници и уметнице имали су прилику да презентују свој рад и своје креативне идеје, али и да се упознају са градом јер већина њих је први пут гостовала у Новом Саду.

Пројекат  „Алтернативна историја Европе” настоји да критички преиспитује историјске наративе и тоталитарне идеологије и створи нове интерпретације СЛЕТ-а као специфичне културне и уметничке форме, те отвори дебату о европској историји и вредностима, али такође и о могућим будућностима Европе.

У 2022. години, када ће Нови Сад постати Европска престоница културе, планирано је извођење представе на једном од новосадских стадиона. Премијера представе, у којој ће учествовати 500 младих извођача из Новог Сада, планирана је у оквиру отварања програмског лука Калеидоскоп културе

Пројекат реализује интернационални уметнички тим састављен од драматуршкиња, редитељки, кореографкиња, визуелних уметница и музичарки из Немачке, Холандије, Данске и Србије.

До краја године биће расписан отворени позив за младе који желе да учествују у овом специфичном и јединственом пројекту, а пробе ће кренути почетком фебруара 2022.

Носилац пројекта је Позориште младих из Новог Сада у сарадњи са Фондацијом Нови Сад – Европска престоница културе, а партнери су ЗИД театар и трупа Snowapple из Амстердама, Один театар из Холстебра, Фундус театар из Хамбурга, позориште Костолањи Дежо из Суботице, музички фестивали РингРинг и Тодомундо из Београда, као и неколико локалних партнера из Новог Сада.

 

Фото: Марко Пудић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.