Претрага
Close this search box.
алтернативна историја европе

Objavljeno:

20/12/2021
Alternativna istorija Evrope: Prva umetnička rezidencija održana u Novom Sadu
20/12/2021

Prva umetnička rezidencija u okviru projekta „Alternativna istorija Evrope” održana je od 11. do 15. decembra u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu. Tim sastavljen od 16 umetnica i umetnika radio je na definiciji koncepta i narativa SLET-a, kao i na definisanju metodologije rada.

Jovana Karaulić, asistentkinja na Katedri za menadžment i produkciju u pozorištu, radiju i kulturi na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, prezentovala je svoju doktorsku disertaciju „Slet kao kulturna izvedba jugoslovenstva”, a Gvido van Hengel, istoričar iz Holandije, realizovao je interaktivno predavanje na temu evropskog kolonijalizma. Tokom rezidencije svi umetnici i umetnice imali su priliku da prezentuju svoj rad i svoje kreativne ideje, ali i da se upoznaju sa gradom jer većina njih je prvi put gostovala u Novom Sadu.

Projekat  „Alternativna istorija Evrope” nastoji da kritički preispituje istorijske narative i totalitarne ideologije i stvori nove interpretacije SLET-a kao specifične kulturne i umetničke forme, te otvori debatu o evropskoj istoriji i vrednostima, ali takođe i o mogućim budućnostima Evrope.

U 2022. godini, kada će Novi Sad postati Evropska prestonica kulture, planirano je izvođenje predstave na jednom od novosadskih stadiona. Premijera predstave, u kojoj će učestvovati 500 mladih izvođača iz Novog Sada, planirana je u okviru otvaranja programskog luka Kaleidoskop kulture

Projekat realizuje internacionalni umetnički tim sastavljen od dramaturškinja, rediteljki, koreografkinja, vizuelnih umetnica i muzičarki iz Nemačke, Holandije, Danske i Srbije.

Do kraja godine biće raspisan otvoreni poziv za mlade koji žele da učestvuju u ovom specifičnom i jedinstvenom projektu, a probe će krenuti početkom februara 2022.

Nosilac projekta je Pozorište mladih iz Novog Sada u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, a partneri su ZID teatar i trupa Snowapple iz Amsterdama, Odin teatar iz Holstebra, Fundus teatar iz Hamburga, pozorište Kostolanji Dežo iz Subotice, muzički festivali RingRing i Todomundo iz Beograda, kao i nekoliko lokalnih partnera iz Novog Sada.

 

Foto: Marko Pudić

Povezane vesti >

Povezane vesti >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.